‘La tertúlia proscrita’

El Consell autoritza la instal·lació de l’estació de transferència de residus a Bufali

  • En aplicació del conveni entre la Mancomunitat i el Consorci de Residus

VilaWeb
Redacció
10.08.2017 - 12:09
Actualització: 10.08.2017 - 14:09

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Local ha autoritzat la instal·lació a Bufali de l’estació de transferència de residus domèstics que ha de donar servei als pobles de la comarca, seguint el conveni de col·laboració entre la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i el Consorci de Residus.

El mes d’octubre passat, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i el Consorci de Residus van signar un conveni de col·laboració per desactivar el conflicte que havia arribat als tribunals i havia posat fins i tot en perill la viabilitat econòmica de la Mancomunitat.
L’acord comprometia el Consorci a buscar les possibilitats tècniques i jurídiques per configurar un model de gestió de residus on encaixar el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida, i a accelerar els tràmits per construir la planta comarcal de residus, amb Bufali com a localitat candidata a acollir-la per ser l’únic municipi que ho havia sol·licitat. Ara, s’ha acordat d’instal·lar en la localitat una planta de transferència de residus domèstics mesclats, que servirà per a evitar que els camions hagen de desplaçar-se a Ròtova.

Segons ha explicat conselleria, l’estació té amb una superfície de 4.308 m2, en un terreny amb una zona plana amb dues naus industrials adossades, per fer-hi la descàrrega per part del vehicle d’arreplega, i una altra zona de més ondulada, amb un desnivell màxim de quatre a cinc metres, on es canalitzen els residus al vehicle de transferència.

Els vehicles de recollida faran un total de deu descàrregues diàries de residus, tret dels diumenges que se’n realitzaran vint. La transferència màxima estimada és de 58.660,56 tones anuals de residus domèstics mesclats, tot i que conselleria no preveu d’arribar al màxim de capacitat.

L’única localitat candidata a acollir una planta de tractament

A banda d’aquesta estació de transferència, Bufali va ser l’única localitat de la Vall que es va oferir a acollir una planta de tractament de residus quan l’any passat el Consorci proposà als ajuntaments d’acollir-ne per tal de substituir la macroplanta de Llanera de Ranes. Amb anterioritat, des de Compromís per Montaverner s’havia reclamat a la Mancomunitat un ‘debat obert, transparent i responsable’ a l’hora de triar on situar una planta de tractament de residus. La formació política assegurava que la ubicació a la partida de l’Asseit de Bufali no compliria el Pla de Minimització de Residus de la Vall d’Albaida, i criticava que les majories socialistes a l’Ajuntament d’Ontinyent i a la Mancomunitat ‘tornen a les velles actituds de carregar sobre el més dèbil allò que no vol ningú’. També PP i PSOE de Montaverner s’hi van manifestar en contra per la proximitat al nucli urbà. I des de la Plataforma del Fem han reclamat que la planta se situe a Ontinyent per ser el municipi amb més habitants i que genera més residus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any