Caixa Ontinyent diu que la ‘prudència’ li va permetre de superar la crisi

  • El director general de l’entitat, Vicente Penadés, ha comparegut aquest dimarts en la comissió del congrés espanyol que investiga la crisi financera

VilaWeb
Redacció / EP
06.02.2018 - 16:09
Actualització: 06.02.2018 - 17:09

En la compareixença d’aquest matí, el director general de Caixa Ontinyent, Vicente Penadés, ha remarcat al congrés espanyol la ‘prudència’ en l’actuació de l’entitat i ha defensat el paper jugat pel Banc d’Espanya en la fase d’expansió creditícia prèvia a la crisi financera, ja que ha assegurat que el Banc d’Espanya va alertar successivament, en diverses reunions anuals, del risc de concentrar inversió en el sector immobiliari.

Davant la comissió que investiga la crisi financera, el rescat bancari i la fallida de les caixes d’estalvi, Penadés ha assenyalat que el supervisor els va alertar ‘de les dificultats que podria comportar la concentració d’inversió en el sector immobiliari i, en especial, en sòl’.

Aquestes advertències, ha dit, es van formular durant les reunions anuals, celebrades de cara al tancament de comptes i a la presentació del pressupost de l’any següent, i ha assenyalat que l’’experiència soferta’ en les crisis immobiliàries entre els anys 1980-1985 i 1992-1998 els va fer ‘especialment sensibles’ a aquestes ‘indicacions del Banc d’Espanya’.

El director general de Caixa Ontinyent, una de les dues caixes que van sobreviure a la crisi financera i no van acabar ni rescatades ni absorbides per una altra entitat, ni convertides en banc, també ha agraït al supervisor la qualificació del deteriorament dels actius en les seues publicacions.

‘També va influir a l’hora de prendre decisions primerenques en matèria de crèdit al sector construcció-promoció, la classificació interna d’aquests com de vigilància especial per part de la nostra auditoria, així com les publicacions que es feien sobre les valoracions d’aquests actius, especialment en el butlletí econòmic del Banc d’Espanya’.

Exposició a la construcció i al sòl ‘més prudent’
Penadés ha defensat que l’actitud de Caixa Ontinyent va ser ‘més prudent’, i que això es va traduir en un creixement menor del crèdit durant la fase expansiva i una menor necessitat de finançament. Una situació que, al seu parer, ‘va possibilitar’ que l’entitat ‘pogués fer front durant els pitjors anys de la crisi a uns sanejaments molt exigents i als requisits de capital’.

Les dades exposades en la compareixença revelen que el creixement entre els anys 2000 i 2007 del crèdit concedit per a l’adquisició d’un habitatge a l’entitat va ser similar al de la mitjana del sector financer (un 229% enfront del 225%), però mentre que el crèdit a empreses de construcció i immobiliàries va créixer d’un 287% en Caixa Ontinyent, en el sector va ser del 513%.

Així, la caixa va concentrar una major inversió en habitatge acabat (55,3% enfront d’una mitjana del 49%), una menor inversió en edificis en construcció (6,5% enfront de l’11,3%), i una posició similar a solars (29,2% enfront del 29,3% de mitjana), encara que en aquest aspecte, ha dit, ‘amb una diferència qualitativa important’, ja que ha assegurat que ‘només finançava solars que pogueren obtenir llicència en obres perquè ja així estaven qualificades’.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any