Caixa Ontinyent estudia d’adherir-se al ‘decàleg per al canvi de cultura bancària’

  • Impulsat per associacions de consumidors i professors universitaris

VilaWeb
Redacció
04.01.2016 - 16:06
Actualització: 04.01.2016 - 17:06

Redacció/EP Les associacions de consumidors bancaris Asufin i AdaBankia, ‘Fundación ¿Hay Derecho?‘, i els professors universitaris Fernando Zunzunegui, Joan Ramon Sanchis i Gustavo Matías Clavero han creat un decàleg per al canvi de cultura bancària.

En el decàleg s’inclouen propostes que ja s’apliquen en països com el Regne Unit i sobretot a Holanda, on els professionals del sector estan obligats a jurar defensar els interessos del client, i l’incompliment del qual és causa d’acomiadament .

Els impulsors han convidat a unir-s’hi a les plataformes de consumidors, els partits polítics i a les entitats financeres. De fet, el decàleg ha acollit recentment plataformes com Apetidu, l’Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria de la Universitat de València, Asgeco i Unccue.

De moment, Caixa Ontinyent, juntament amb Caixa Popular i Fiure Banca Ética ja han mostrat interès en la iniciativa i en debatran l’adhesió en els pròxims dies, segons han comunicat els impulsors. Entre les propostes del decàleg destaquen el jurament hipocràtic, la introducció de l’educació financera, la necessitat de comptar amb un assessor independent i qualificat, el foment de la banca de proximitat i les formes de finançament participativa.

‘L’interès del client ha quedat en un segon pla. Amb aquesta cultura, per moltes normes que aprovem, no resoldrem el problema de la manca de confiança. La banca ha d’estar al servei dels seus clients i de la societat’, ha afirmat el promotor de la iniciativa i professor universitari de Dret del Mercat Financer Fernando Zunzunegui.

El decàleg insta els grups polítics a incloure en els col·legis, instituts i universitat l’educació financera. Addicionalment, es proposa també que l’oferta de productes complexos o d’alt risc compte amb un assessor independent per evitar manca d’informació en la contractació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any