Quan s’intenta esborrar la història

  • «Vull fer-li saber que el cas de la vostra censura és un atemptat a la llibertat d'expressió i no té cap explicació mínimament raonable»

Ximo Urenya
13.07.2019 - 15:54
Actualització: 13.07.2019 - 17:54
VilaWeb

Carta oberta a Manuel Palomar Sanz, rector magnífic de la Universitat d’Alacant

Molt honorable senyor

Permeta’m, en primer lloc, felicitar-lo per ser un bon fill adoptiu d’Ontinyent -vostè mateix ha dit fa temps que se sent ontinyentí-, perquè ha potenciat una estreta relació acadèmica de la Universitat d’Alacant amb la nostra ciutat, malgrat que Ontinyent no es trobe dins el territori estricte que correspon a la Universitat d’Alacant.

Però no és Ontinyent ni les seues activitats acadèmiques el tema que em mou ara mateix a dirigir-me a la seua digníssima persona, sinó que volia manifestar-li el desassossec que em produeix un assumpte que implica directament la rectoria de la Universitat d’Alacant, i per tant vostè, el seu president: el de la censura que aquesta rectoria ha imposat en el cas d’Antonio Luis Baena Tocán.

El poeta Miguel Hernández va morir a la presó d’Alacant de mort natural, però ja estava condemnat a mort per decisió d’un consell de guerra del qual era secretari Antonio Luis Baena Tocán. Això diu la història i això mateix ha estat esborrat en dos escrits de l’historiador i professor de la mateixa Universitat, Juan Antonio Rios Carratalà, per ordre de la rectoria que vostè presideix, honorable senyor. Vull fer-li saber que el cas de la vostra censura és un atemptat a la llibertat d’expressió i no té cap explicació mínimament raonable, perquè, que els seus familiars se senten molestos, molt molestos, de veure el seu pare o avi en una publicació de caràcter històric, implicat en un pena de mort d’un poeta, no és em absolut un motiu suficient.

Podran silenciar aquesta història, podran hui mateix esborrar la història d’Antonio Luis Baena Tocán, però no esborraran tots els escrits de la premsa, dels mitjans de comunicació audiovisuals que encara no han parat de publicar el seu nom i de condemnar l’afront que aquesta censura suposa a tots els represaliats pel franquisme. Creu que podran evitar que el nom d’Antonio Luis Baena Tocán torne a publicar-se en escrits posteriors de qualsevol altre professor de la universitat que vostè presideix? Saben que el nom d’aquest secretari apareix en moltes més actes de consells de guerra?

Ben cert que em costa de relacionar el Manuel Palomar, Rector de la Universitat d’Alacant, dels parlaments escoltats, del seu pregó de 2015 a Ontinyent, el de les entrevistes llegides  a la premsa… amb el Manuel Palomar autor o coautor d’una barroera censura de la història, la del cas d’Antonio Luis Baena Tocán.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any