Una vegada s’han complit els 100 dies de la nova legislatura a l’Ajuntament d’Ontinyent, és l’hora de fer un primer balanç de la gestió realitzada pel govern municipal.

Des del primer minut, Compromís per Ontinyent vàrem manifestar la voluntat de plantejar una oposició exigent i responsable, a través de la qual posar en relleu les qüestions millorables de la gestió del govern i donar suport en aquells grans temes d’interès general per a la ciutat.

Respecte a la fiscalització del govern municipal, la principal conclusió que podem extraure, a la llum dels recents esdeveniments, és que tenim un govern sense cap projecte clar de ciutat, que es deixa portar en funció de la pressió ciutadana i de l’oposició.

No debades, l’actitud immobilista davant els efectes del canvi climàtic sols s’ha vist corregida quan col·lectius com Ontinyent en Bici han reclamat la necessitat de fer activitats de conscienciació en la Setmana de la Mobilitat Sostenible. Després de les crítiques del teixit social, unides a la pregunta presentada pel nostre grup l’estiu passat sobre les mesures referents a lluitar contra la contaminació, el govern va anunciar la gratuïtat del transport públic a partir de l’any vinent. Una mesura positiva que aplaudim i celebrem, malgrat que semble una reacció al clamor dels sectors més progressistes de la ciutat, i no una convicció real de la majoria absoluta que governa.

De la mateixa manera, la falta de sensibilitat del govern amb el patrimoni històric arquitectònic d’Ontinyent es va veure corregida després de la formació d’una plataforma ciutadana en defensa del patrimoni a través de les xarxes socials, en resposta a les recents actuacions a la Vila i el projecte de remodelació dels jardins de la Glorieta, que contemplava inicialment la demolició de l’antiga Casa del Jardiner, edifici protegit pel seu valor patrimonial que se salvarà gràcies a la pressió veïnal.

A parer nostre, aquests dos fets demostren que, de no ser per una societat civil i una oposició compromeses amb les transformacions socials, mediambientals i econòmiques que necessita Ontinyent, la majoria absoluta presidida per Jorge Rodríguez mantindria un perfil conservador.

Però des de Compromís, a més de fer oposició fiscalitzant l’acció del govern, també treballem la gestió i les propostes en positiu pel bé de la ciutat. Per això vàrem acceptar les regidories delegades de Consum i Arxiu. Esforçar-nos per intentar dotar-les de recursos, i destacar-ne el paper i rellevància, són alguns dels nostres objectius. Creiem que dos aspectes tan fonamentals com el patrimoni, i la seua incidència en la comprensió de l’Ontinyent del present, i el consum, que per una banda afecta tothom com a consumidors, i va molt lligat amb la imprescindible idea de sostenibilitat, ben bé ho mereixen.

A més, com que Compromís som l’únic partit present a l’Ajuntament d’Ontinyent i al govern valencià, a principis de la legislatura vàrem proposar al batle Jorge Rodríguez d’assumir una Regidoria de Relacions Institucionals que treballara per una interlocució fluida en benefici de la ciutat. Malauradament, el senyor Rodríguez va rebutjar l’oferiment. Tanmateix, això no ens va fer perdre l’esperança en la necessitat d’unir esforços per a garantir l’arribada d’inversions necessàries, com les que prompte seran una realitat gràcies a la Generalitat Valenciana, destacant especialment les obres de millora a tots els centres educatius públics de la ciutat a través del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació que dirigeix el nostre company Vicent Marzà.

El treball en positiu del grup que encapçale també es basa en propostes constructives dirigides al progrés de la ciutat. En matèria de transparència, vàrem proposar la retransmissió dels plens municipals per televisió incorporant-los al contracte de les retransmissions de les festes, per a no generar una despesa addicional, però la majoria absoluta de La Vall Ens Uneix va votar en contra de la proposta.

El mes de setembre va estar marcat per la gota freda, la qual ens va recordar que el canvi climàtic ja és ací i agreujarà els fenòmens meteorològics. Els efectes del temporal van ser devastadors a molts indrets del nostre terme. Des de primera hora vam oferir la nostra ajuda al govern en tot allò que estiguera en la nostra mà. De fet, a través del nostre diputat al Congrés Joan Baldoví, vàrem presentar al parlament espanyol una proposta per agilitzar les ajudes.

Una vegada atesa la urgència més immediata, gràcies a l’esforç dels cossos de seguretat i d’emergències, personal de Serveis Socials i voluntariat, vam presentar la moció que estàvem treballant des d’abans de la DANA per la declaració de l’Emergència Climàtica a Ontinyent i el desplegament de mesures de foment de la mobilitat sostenible, les energies renovables o el consum de proximitat. Així mateix, hem presentat una altra proposta per l’elaboració d’un Pla d’Actuació Municipal davant el Risc d’Inundacions, inexistent encara tot i ser obligatori perquè la nostra ciutat es troba en el llistat de municipis valencians en risc alt d’inundació.

Com veuen, tot i ser un grup xicotet amb dos regidors sense dedicació exclusiva i amb un únic secretari, les ganes de treballar per Ontinyent i millorar la ciutat des de la crítica, la proposta i la gestió són la força que ens impulsa dia a dia a somiar un futur més plural, progressista i sostenible.

Nico Calabuig i Serna · Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

 

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.