Comarques Centrals: reanimar el cor d’un país

Nicolau Calabuig i Serna
20.10.2015 - 15:23
Actualització: 20.10.2015 - 17:23
VilaWeb

Nicolau CalabuigEl canvi polític encetat recentment a la gran majoria d’institucions valencianes ha donat lloc al diàleg sobre temes que fins ara no havíem tingut ni tan sols la possibilitat de debatre. Un d’eixos aspectes que ens afecta directament als habitants d’estes terres blanques és la vertebració territorial de les comarques centrals valencianes. Ara, quan tan sols han passat uns dies del Nou d’Octubre, dia gran del poble valencià, crec convenient de fer una reflexió referent a la necessitat d’apostar per unes comarques que ja el nostre rei fundador, En Jaume I, va identificar com a ‘País de les muntanyes’.

Històricament, les comarques de la Costera, la Safor, la Marina Alta, el Comtat, l’Alcoià i la nostra Vall d’Albaida, han estat semblants, ja que probablement representen la zona més dinàmica econòmic, cultural i socialment de tot el País Valencià. Un caràcter viu que s’ha mantingut fins l’actualitat, i que es reflecteix en el nostre model econòmic, el més diversificat i potent de tot el país. L’únic que ha resistit la política de desindustrialització massiva i monocultiu que ha s’ha dut a terme els últims anys, el resultat de la qual ha estat un fracàs que ha conduït la societat valenciana a una situació dramàtica. Amb tot, la qualitat de vida de les persones que vivim en esta terra ha quedat molt afeblida, amb nivells de desocupació i desigualtat inacceptables i una fuga massiva de gent jove que no albira un futur digne ací, amb la qual cosa perdem afectivament, però també un gran capital humà de bones idees, talent i formació com mai no havíem tingut. Hi ha famílies que han perdut fins i tot l’esperança.

Malgrat tot, les comarques centrals poden esdevenir un motor. Comptem amb un teixit empresarial format per petites i mitjanes empreses (PIME) les dimensions de els quals poden ser un avantatge competitiu en termes d’augment de la qualitat del producte, proximitat, capacitat de cooperació i creació de cadenes de valor. A més, les nostres PIME poden suposar un element fonamental per a la transferència de coneixement entre les universitats, els instituts d’investigació i els laboratoris d’algunes de les pròpies empreses. La indústria del segle XXI que hem de ser capaços de construir no pot basar-se en un model de competència en preus i precarització dels salaris. Nosaltres tenim l’empenta necessària per tal d’avançar cap a la millora de la qualitat del producte, la cooperació territorial entre diversos sectors productius i els àmbits de foment del turisme cultural i mediambiental, aspectes en què podem aprofundir per generar benestar i prosperitat per a totes les persones.

Però per poder fer tot això, serà necessària l’ajuda de l’administració. Les nostres comarques no compten amb una bona xarxa d’infraestructures capaç de cosir el territori i d’afavorir una connexió  àgil i eficient. L’estat de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi és un clar exemple de la deixadesa que patim en esta matèria. I per fer inversions productives seran necessaris els fons europeus, als quals podríem accedir a través del Consorci que agrupa municipis i mancomunitats, sempre al voltant d’objectius reals per al bé comú, lluny de nous invents per silenciar ningú, fer-se autobombo ni intentar mantenir el poder de les diputacions. Això és cosa de la vella política.

Per això, des de Compromís apostem decididament per la recuperació del Consorci de les Comarques Centrals, tal i com vam afirmar recentment en la Declaració d’Albaida, a què van acudir autoritats com el president de les Corts Valencianes, el conseller d’Economia, la vice-presidenta de la Diputació de València i batles i regidors de Compromís d’arreu de les comarques. Per descomptat, estem oberts al diàleg, però partim de la idea que considerem el Consorci com a l’organisme de governança territorial que faça realitat la vertebració urgent de les comarques centrals, i creiem que ha d’integrar la veu del major nombre possible de pobles i ciutats per tal de garantir l’èxit de la iniciativa. Perquè el canvi real que garantisca una vida digna a la nostra gent sols el construirem entre tothom, amb valentia.

 

Nicolau Calabuig i Serna és portaveu comarcal de Compromís

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any