Protesta d'activistes ecologistes abans de començar la COP26. Fotografia: EFE/EPA/Robert Perry

Comença la COP26, la 26a Conferència Mundial pel Clima. L’objectiu és que els països es comprometen a reduir les emissions de gasos contaminants i evitar que la temperatura del planeta augmente més d’1,5 ºC. Segons l’ONU i l’IPCC (comité d’experts científic), amb els compromisos actuals no s’aconseguirà l’objectiu, i la temperatura augmentarà més de 2,7 ºC, cosa que incrementarà el risc de patir fenòmens extrems, i no sols això.

El canvi del clima és un fenomen complex i repercuteix a tots els nivells en tots els racons del planeta. L’Arrel, igual que totes les organitzacions i tota la ciutadania, ha d’exigir a la classe política governant que assumisca més compromisos i invertisca més esforços i recursos econòmics per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050.

Això no obstant, no tot s’hi val. Cal que les accions siguen fonamentades i sense crear més problemes, això ha de ser primordial. Tenim la capacitat tècnica, prou bagatge científic, i la ciutadania entén que no tenim alternativa. Acabar amb la dependència dels combustibles fòssils és una demanda de l’Arrel des de la seua fundació fa 32 anys. El nostre territori i els polítics de totes les institucions locals, autonòmiques, estatals, europees i mundials han d’entendre que viuen un moment clau de la història, que han de posar els mitjans, els recursos necessaris i incrementar els esforços. S’ha de planificar el futur no mirant arrere, i com es planificava abans, sinó que s’ha de mirar avant i sense caure en les errades de sempre.

Des de l’Arrel demanem a totes i tots que feu arribar als qui han de prendre decisions (sobretot els polítics) que ara és el moment i cal ser decidits. Els polítics han de percebre que han d’actuar, que la ciutadania els exigeix, els pressiona i els dóna suport, i ells han de legislar d’acord amb els objectius que l’ONU i l’IPCC marquen,  tant a escala local com en l’àmbit global. Sense excuses, sense retard.

Tu ets important, comparteix, fes i actua! No et quedes immòbil, sense excuses, sense retard!

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.