La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, dependent de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha registrat un total de 45.332 matrícules per poder realitzar les proves de coneixement de valencià que se celebraran entre aquest dissabte 27 de maig i el 17 de juny a 24 localitats, entre les quals Ontinyent.

El nombre de matriculats ha augmentat d’un 9,39% respecte de l’any passat, el que suposa el nombre més elevat d’aspirants des de l’any 2011. A més, a setembre s’obrirà un nou període de matrícula que farà que augmente considerablement el nombre d’aspirants.

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha afirmat que ‘una vegada més es pot veure com en la societat valenciana hi ha una forta demanda per aprendre valencià, i com el valencià es percep com una oportunitat i un camí per a obrir portes. Des de l’Administració donem resposta a aquesta demanda, i això s’aprecia en l’augment dels matriculats en els últims dos anys’.

Del total de matriculats, 1.626 es presenten a les proves del nivell A2; 3.097 al nivell B1, 26.831 es presentaran a les proves del grau mitjà; i 13.427 a les proves de superior. A més, 351 persones es presentaran a les proves de coneixements específics, de les quals 167 ho faran en les de Llenguatge Administratiu, 83 en Llenguatge als Mitjans de Comunicació, i 101 en Correcció de Textos.

Destaca un augment significatiu de matriculats en les proves de grau superior, en concret un 43,62%, pel que fa als matriculats per a fer les proves en el mes de juny de l’any passat. El grau superior augmenta en totes les seus i, especialment, a Sogorb, Oriola, Villena i Bunyol. A més, s’aprecia respecte de l’any anterior un augment considerablement en la matrícula al nivell A2, un 8,62%.

Per localitats, el nombre més alt d’aspirants faran les proves a València, 9.281, és a dir, el 21,7% del total de matriculats; seguits pels 3.319 matriculats a Castelló; 3.651 matriculats a Torrent; 2.691 a Alacant, i 2.153 a Llíria.

Sobre el tipus de proves, Trenzano ha indicat que ‘és un any de canvis’. En la convocatòria de 2017 conviuran dues modalitats de proves. Es realitzaran les proves dels certificats de nivell A2 i B1 de coneixement de valencià i les proves dels certificats de grau mitjà i grau superior i els certificats de capacitació tècnica. A més, ha recordat que amb la nova concepció de la Junta Qualificadora ‘aquestes proves són l’inici i no el final perquè els aspirants tinguen garantia de fer ús de la nostra llengua’.

Calendari d’exàmens
En concret, aquest dissabte es faran les proves de Certificat de Nivell A2, de Certificat de Llenguatge Administratiu i la primera fase del Certificat de Grau Mitjà. El 3 de juny es celebrarà la prova del Certificat de Nivell B1 de coneixements de valencià i la primera fase de Certificat de Grau Superior. El 10 es realitzaran les proves de la segona fase del Certificat de Grau Mitjà i el Certificat de Llenguatge als Mitjans de Comunicació; i finalment, el 17 de juny es farà la segona fase del Certificat del Grau Superior i el Certificat de Correcció de Textos.

Les proves tindran lloc a 24 localitats per cobrir la demanda de tot el territori: Alacant, Alcoi, Alzira, Benidorm, Bunyol, Borriana, Castelló de la Plana, Dénia, Elda, Elx, Gandia, Llíria, Ontinyent, Oriola, Paterna, Sagunt, Sogorb, Sueca, Torrent, València, la Vall d’Uixó, Villena, Vinaròs i Xàtiva. Les proves de coneixements específics de llenguatge administratiu, correcció de Textos i Llenguatge als Mitjans de Comunicació seran les úniques que es faran només a València.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.