Compromís per Ontinyent demana una campanya municipal específica de prevenció de la submissió química

  • Coordinada amb el Punt Violeta, la Policia Local i els departaments de Joventut i Igualtat

VilaWeb
Redacció
04.08.2022 - 12:54
Actualització: 05.08.2022 - 00:17

Compromís per Ontinyent ha proposat que l’ajuntament impulse una campanya informativa de prevenció contra la submissió química durant les festes de Moros i Cristians.

La coalició ha presentat una proposta en què afirma que “en vista del preocupant repunt de casos d’aquesta mena d’agressions a molts llocs”, cal ajudar a la prevenció d’aquestes situacions a Ontinyent a través d’una campanya complementària a la tasca del Punt Violeta durant les festes de Moros i Cristians. L’acció hauria d’estar coordinada pels departaments municipals d’Igualtat, Policia Local i Joventut, i hauria d’incloure qüestions com facilitar proves en centres mèdics en cas d’agressió, formació específica als agents de la policia, i també sensibilització en xarxes socials i espais de lleure.

Nico Calabuig, regidor i portaveu de la formació, s’ha referit a “l’augment molt preocupant d’una forma de violència vers les dones en entorns d’oci nocturn, consistent en la injecció d’alguna droga o fàrmac que n’anul·la la voluntat, amb finalitats principalment d’agressió sexual”. Una situació que obliga a actuar també de forma preventiva, en aquest cas de manera complementària al funcionament del Punt Violeta. La també regidora de Compromís, M. Àngels Moreno, ha assegurat que tindre una campanya específica que reforce la tasca d’aquest espai “podrà contribuir a mantindre més informades les ontinyentines i ontinyentins i organitzar una xarxa de persones que col·laboren en la prevenció de casos de forma activa”.

Al País Valencià, la policia espanyola i la Guàrdia Civil han confirmat que investiguen uns quants casos de punxades a dones de Xàtiva, Dénia i la Vall d’Uixó. Almenys catorze joves han estat ateses i, segons publica el diari Levante, s’han presentat set denúncies per intents de submissió química. Cap de les afectades tenen lesions i el resultat de les anàlisis ha donat negatiu en substàncies tòxiques.

Arran d’aquests fets, la Conselleria de Sanitat prepara una actualització del protocol d’atenció integral, sanitària i judicial a les víctimes d’agressions sexuals, que data del 2019. El conseller Miguel Mínguez ha explicat que la modificació vol incloure un apartat específic sobre l’atenció a les víctimes de submissió química amb punxades. L’actual tan sols preveu l’actuació mèdica en cas de detecció de “drogues facilitadores de l’assalt sexual”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any