Compromís demana responsabilitats polítiques al batle de Castelló de Rugat per l’informe de l’Agència Antifrau

  • L'entitat veu irregularitats en pagaments municipals de 2018 · La coalició anuncia que ha denunciat més possibles actuacions irregulars

VilaWeb
Damián Martínez, portaveu de Compromís per Castelló de Rugat
Redacció
08.10.2021 - 14:46
Actualització: 08.10.2021 - 16:46

Compromís per Castelló de Rugat ha demanat explicacions al batle, Antonio Esquinas, després de l’informe de l’Agència Valenciana Antifrau que indica irregularitats en algunes despeses de l’ajuntament, i li reclama que assumisca responsabilitats polítiques. També ha anunciat que hi ha més fets denunciats a l’agència, dels quals no han donat detalls “per a preservar la investigació”.

En roda de premsa, el portaveu de Compromís al municipi, Damián Martínez, va condemnar les irregularitats que la mateixa formació havia denunciat davant l’Agència Antifrau, i va qualificar de molt greu el resultat de l’informe resultant, “ja que confirma l’existència de pagaments irregulars en la contractació de la programació de festes de 2018”. Martínez va relacionar aquests fets amb la negativa de la formació a negociar un govern de coalició el 2019 “pel descobriment de fets molt greus” que en aquell moment no van especificar públicament.

Martínez va afirmar que “l’equip de govern socialista va organitzar en el 2018 unes festes ostentoses i exuberants que van provocar un dels costos més grans en la partida pressupostària de festes dels últims anys, pel fet de tenir la ment posada en la campanya electoral municipal, que començava en pocs mesos, i que no eres els únics fets que la coalició ha posat a disposició de l’agència de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció”.

Irregularitats en la contractació

L’Agència antifrau ha instat l’Ajuntament de Castelló de Rugat a revisar d’ofici l’aprovació de dues factures corresponents a les festes de 2018 per import de 20.570 euros en detectar irregularitats en la contractació.

L’informe posa de manifest la irregularitat en la contractació per 20.570 euros de dues orquestres i dues discomòbils, facturada en un únic document i sense procediment de contractació, i amb un informe desfavorable de la Secretaria de l’Ajuntament per superar el llindar màxim de 15.000 euros per als contractes menors. Al cap d’un any, l’empresa proveïdora del servei va presentar una factura rectificativa “a petició del client per a introduir modificacions”, i més tard dues factures mitjançant dues empreses de la mateixa propietària que sumaven el total inicial.

Segons l’Agència Antifrau aquest fraccionament demostra “una clara voluntat d’emmascarar la falta de tramitació del corresponent procediment de contractació i l’elusió dels requisits de publicitat i tots els relatius al procediment d’adjudicació que haurien correspost” i de “donar aparença de legalitat a una contractació no ajustada a dret”. Com a conseqüència, ha instat l’ajuntament a revisar els pagaments irregulars en les festes del 2018, quantificar els perjudicis produïts i depurar responsabilitats.

Compromís denuncia que el cas evidencia que “no únicament l’equip de govern socialista era coneixedor dels fets mitjançant l’informe de secretaria, sinó que haurà de clarificar si les irregularitats es van produir a petició seua”, i afirma que emprendrà “totes les accions necessàries perquè si es declaren nuls els pagaments, totes les despeses derivades les assumisquen els o les responsables”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any