Compromís torna a proposar a les Corts la reclamació de la documentació espoliada pel franquisme

  • N'hi ha de vuit pobles de la comarca

VilaWeb

Redacció

19.02.2017 - 12:22
Actualització: 19.02.2017 - 13:22

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Mireia Mollà, prepara una Proposició No de Llei perquè la cambra reclame a l’Archivo de Salamanca la documentació de la Guerra de 1936-1939 relativa al País Valencià, tal com ha informat la coalició en un comunicat . Entre aquesta documentació n’hi ha de procedent d’Albaida, Benigànim, Bocairent, l’Olleria, Ontinyent, la Pobla del Duc, Salem i Terrateig.

Aquests documents podrien passar a ser gestionats pel projecte ‘Alacant, ciutat de la memòria’, que preveu entre altres iniciatives la posada en valor de la memòria documental, sobretot allò esdevingut durant la revolta de part de l’exèrcit espanyol i la repressió posterior.

Mollà ha recordat que ‘a Catalunya ja se li va reconèixer legalment el dret de posseir aquella documentació’. ‘És temps ara perquè, amb un govern autonòmic sensible a aquestes qüestions i que es troba en plena elaboració d’una llei de Memòria Històrica, reclamem el nostre patrimoni documental’. Per a Comp

romís, el Centre d’Interpretació de la Memòria Històrica, actualment en projecte a Alacant i que tindrà la seu a la plaça de Sèneca, és el ‘lloc ideal’ per dipositar els fons, ja que ‘posarà en valor la memòria documental de l’última ciutat a caure en la guerra’.

En els registres de l’Archivo de Salamanca apareixen més de 2.000 documents pertanyents al País Valencià, i, almenys, 200 lligalls es troben actualment a Catalunya per equivocació després del compliment en part de la Llei de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents requisats amb motiu de la guerra, segons ha detallat la portaveu de la coalició.

‘Els fons tenen un caràcter patrimonial i familiar i per això haurien de ser ací i no a Salamanca o Catalunya. Hi ha un component sentimental i de justícia en la petició, però també motivacions culturals i acadèmiques en la recuperació de tots aquests fons’, ha remarcat Mollà.

Aquesta proposició no és la primera que es presenta a les Corts. El parlament valencià ja en va aprovar una en 2009, per unanimitat, que no ha tingut cap resultat positiu. I entre més actuacions en aquest respecte, el senador Carles Mulet, també de Compromís, va presentar el mes de setembre passat una pregunta per escrit en què demanava quines mesures pensava adoptar el govern espanyol per tornar ‘els papers valencians segrestats a Salamanca’. Per al senador, la resposta que va obtenir de l’executiu ‘és una nova ofensa’, ja que el govern espanyol adduïa que no no s’han tornat els documents per no haver-se demanat dins el termini de sol·licitud regulat en un decret de 2008. Segons Mulet, dins el temps establert ‘centenars d’ajuntaments van intentar sense èxit aquesta devolució, i les pròpies Corts Valencianes van aprovar en 2009 i per inusual unanimitat, una proposició no de Llei presentada per Compromís en la qual s’exigia el retorn de la documentació’.

Compromís per Ontinyent lamenta els ‘obstacles’ de l’estat

Aquesta mateixa setmana, Compromís per Ontinyent havia fet pública una nota de premsa en què lamentava ‘la negativa del govern central a retornar els documents segrestats a Salamanca’, la recuperació dels quals és imprescindible ‘per a la memòria històrica, una memòria que cal mantindre viva i posar en valor perquè les futures generacions no la perden’. Per a la coalició, el retorn de la documentació s’hauria de sumar a ‘la restauració i posada en marxa de les rutes històriques pels refugis antiaeris de la guerra civil proposada per Compromís per Ontinyent en la legislatura passada’.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem