El Consell ajudarà econòmicament les empreses que apliquen setmanes laborals de quatre dies

  • Labora engegarà un projecte experimental d'acompanyament a empreses que implanten la reducció laboral

VilaWeb
Redacció
13.05.2022 - 17:03

La Conselleria d’Economia i Treball engegarà un projecte per a acompanyar les empreses que decidisquen d’aplicar la reducció de la jornada laboral a trenta-dues hores setmanals sense modificar el sou dels treballadors. Aquest projecte, destinat a tota mena d’empreses, inclourà l’aplicació d’un programa de subvencions de tres anys de durada, amb una ajuda durant el primer any de 5.492 euros per treballador incorporat al pla de reducció de jornada; 2.436 euros, el segon any, i 1.373 euros, l’últim any. En total, la partida pressupostària per al primer any serà d’1,5 milions d’euros, als quals se sumaran les ajudes específiques de Labora per a la contractació i la formació.

Ho va anunciar ahir el secretari d’Ocupació de la Generalitat, Enric Nomdedéu, qui va apuntar que l’ordre que regularà la reducció del 20% de la jornada laboral “previsiblement estarà acabada durant aquest primer semestre de 2022”. Sobre això, les empreses valencianes podran adherir-se al programa a partir de setembre. Nomdedéu ha anunciat que els dies 27 i 28 de maig es farà a València la Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies (Four Days Week International Summit), en la qual més de dues-centes persones debatran sobre el futur del treball i compartiran experiències sobre la iniciativa de la reducció de la jornada laboral.

El secretari d’Ocupació va insistir que la participació en aquest programa és voluntària, ja que “no tenim la capacitat legal ni la voluntat política de legislar res per obligació”, i va dir que el debat és si les trenta-dues hores es concentraran en quatre o en cinc dies, una decisió que “quedarà en mans de cada empresa”.

Balanç ambiental, social i econòmic

Nomdedéu va explicar que la proposta de la reducció de la jornada s’ha basat en una base teòrica de l’economia de triple balanç. D’una banda, ha comptat amb un balanç ambiental que ha evidenciat que “la reducció de la jornada laboral en un dia a la setmana implicaria una reducció del consum energètic, milloraria l’ús del temps de les persones, així com la nostra manera de consumir de manera més ecològica”.

“A escala social, reduiria el nombre d’accidents laborals que es produeixen especialment a última hora de la jornada quan els treballadors estan cansats i comencen a no parar tanta atenció”, va indicar, i va destacar que “econòmicament, milloraria la productivitat de les empreses”. “A Espanya, es treballa prop de cent hores més de mitjana que la mitjana europea i no som tan productius com altres països, la qual cosa vol dir que a més hores treballades no necessàriament es produeix més”.

Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies

La Cimera Internacional de la Setmana de Quatre Dies tindrà lloc en el Complex Esportiu-Cultural La Petxina de València i reunirà més de trenta especialistes de tretze països diferents, com el nostre, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, Espanya, Itàlia, Islàndia, Irlanda, els Estats Units, Escòcia, Gal·les i Nova Zelanda, entre més. “Açò és una mostra que el tema està en l’agenda mundial”, va dir Nomdedéu.

L’esdeveniment comptarà amb sis panells de debat i tres ponències o diàlegs principals. Entre els participants hi haurà la vice-presidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz; l’enginyer i ex-ministre espanyol d’Indústria i Energia, Joan Majó; els secretaris generals d’UGT i CCOO, Unai Sordo i Pepe Álvarez; l’economista i sociòloga del Boston College Juliet Schor; i el diputat del parlament britànic i ex-portaveu d’Economia del Partit Laborista, John McDonnell.

També assistiran el diputat al congrés espanyol i cap de Más País, Iñigo Errejón; la diputada del parlament d’Irlanda, Neasa Hourigan; l’experta en negociació col·lectiva del sindicat alemany IG Metall, Sophie Jaenicke, o el fundador de l’empresa financera Perpetual Guardian, Andrew Barnes, una de les primeres empreses del món que va implantar la setmana laboral de quatre dies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any