La cooperativa Agrícola Montitxelvo ha engegat la creació d’una comunitat energètica local, a la qual ja s’ha adherit 60 famílies, i que es preveu que entrarà en funcionament aquest mateix any.

El projecte consta d’una instal·lació fotovoltaica de 98 kWp de potència que s’instal·larà sobre la coberta de l’edifici de l’entitat i que produirà anualment 140.000 kWh. Això permetrà cobrir entre el 30 i el 40% del consum elèctric dels adherits, amb un estalvi econòmic inicial previst de prop del 15% de la factura elèctrica, que podrà incrementar-se quan la inversió estiga amortitzada, segons ha explicat el Grup Enercoop que assessora la cooperativa. La inversió prevista supera els 100.000 euros i serà assumida íntegrament per la pròpia cooperativa sota el model de pagament per ús.

En la presentació del projecte, divendres passat, el president d’Agrícola Montitxelvo, Xavier Vicedo,  va assegurar que “l’aplicació d’aquest model a les comunitats energètiques locals presenta múltiples avantatges, entre les quals destaca permetre l’accés a tota mena de consumidors, inclosos els més vulnerables, en eliminar la barrera del desemborsament econòmic inicial. A més, aquesta modalitat permet que la inversió pot autofinançar-se sobre la base dels estalvis econòmics que la pròpia instal·lació produeix”. Vicedo va explicar que els criteris de repartiment de l’energia generada es fixaran “d’una forma solidària, optimitzant els retorns econòmics globals per a la comunitat, que prevaldran sobre els estalvis individuals”.

A l’acte hi van assistir també la directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat, Teresa Garcia, i representants de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i del Grup Enercoop.

En la seua intervenció, Teresa Garcia va destacar de la cooperativa la innovació en les línies de treball “avançant, diversificant i creant una comunitat energètica, una de les primeres que s’està realitzant en el sector agroalimentari a escala estatal i que podrà ser el germen de molts altres projectes”.

.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.