El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Educació i Cultura a les Corts, Jesús Pla, ha registrat una proposta perquè el parlament inste el Consell a declarar Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes. En la mateixa proposta, s’inclou la petició que el parlament done suport a la candidatura del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

El parlamentari de Compromís, i ex-batle d’Agullent, ha assenyalat que ‘a la Vall d’Albaida trobem l’únic poble valencià on s’ha mantingut el toc manual de campanes de manera diària i ininterrompuda’ des de la conquesta per les tropes de Jaume I.

Pla, a més, ha remarcat que la singularitat més important d’Albaida és que les campanes sempre les han tocades a mà campaners i sagristans i ‘no s’han mecanitzat o electrificat mai, de manera que aquest toc s’ha erigit en un signe d’identitat del poble’. ‘De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi, que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat’.

Es tracta d’un ‘paisatge cultural sonor, inequívoc i ancestral, que es repeteix any rere any i que cal mantenir, protegir i salvaguardar per a les futures generacions’, ha reivindicat el diputat, que defensa que ‘les campanes, tocades per campaners, són instruments artístics i musicals; mitjà de comunicació civil per a defuncions, alarmes, o festes, entre més; i mitjà de convocatòria religiosa que, des del temps de Jaume I, marca, com el pols del cor, el ritme de la vida i de la mort a Albaida’.

Segons Pla, ‘el toc tradicional de campanes a Albaida és una pràctica viva, transmesa de generació en generació pels seus avantpassats’. Ha explicat que amb el toc ‘no sols han llegat el saber de tocar campanes i els tocs’, sinó també ‘els ha transmés la importància de cuidar i conservar el campanar i les campanes per a salvaguardar aquest antic coneixement’.

Aquesta pràctica cultural, ha destacat, ‘la desenvolupen des de finals del segle passat els hereus dels campaners històrics, Campaners d’Albaida, els quals han treballat i treballen voluntàriament per a materialitzar-la i són els protagonistes i guardians d’aquest valor etnogràfic singular i els que donen al toc manual de campanes la visibilitat que li correspon com el bé patrimonial que és’.

Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El diputat ha destacat que ‘el toc manual de campanes constitueix un dels valors culturals més benvolguts del patrimoni valencià’ i que, de fet, ja és declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial, Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

El toc de campanes és candidat al reconeixement per part de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat perquè ‘s’ha transmés, de manera oral i d’una generació a una altra, la tradició d’un ofici que ha conservat, des de temps immemorials, el sistema valencià de tocar campanes, unes tècniques de toc i uns tocs que són patrimoni sociocultural’, ha exposat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.