Cultura declararà BIC immaterial la tradició musical popular de les societats musicals

VilaWeb
Redacció
23.01.2018 - 18:28
Actualització: 23.01.2018 - 19:28

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha incoat l’expedient per a declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial la tradició musical popular valenciana materialitzada per les societats musicals, segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat.

A proposta de la Federació de Societats Musicals, es van iniciar els tràmits per a reconéixer la tasca de les societats musicals per a la conservació i potenciació del patrimoni cultural gràcies a les iniciatives de protecció, difusió, foment i promoció de les tradicions musicals i artístiques que han desenvolupat al llarg de la seua història.

Des de la conselleria destaquen que les societats musicals participen en diferents manifestacions culturals i celebracions de tota mena, a més de l’activitat de les escoles de música.

A hores d’ara hi ha 547 societats musicals federades, amb 278 escoles de música i 269 escoles d’educands. Dels 542 municipis valencians, 534 tenen alguna societat musical, la qual cosa significa que el 98,5% dels municipis en tenen.

Des de conselleria remarquen també que les bandes ’s’arrelen amb força al municipi com a estructura de dinamització i cohesió social i de representació col·lectiva. En primer lloc, perquè creen un vincle relacional i interactiu que integra els components de l’entitat musical amb els habitants de la població’.

A més, ‘ofereixen al municipi un servei com a agrupació musical i com a centre educatiu’, i ‘generen al si de la societat un sentiment identitari, de pertinença al grup’.

Aquests factors comporten un relleu generacional en la formació de músics nous que en permeten la transmissió, promoció, valoració i continuïtat, mesures indicades per a la salvaguarda d’un bé immaterial, a les quals s’afig que les societats musicals ‘duen a terme projectes d’investigació i documentació sobre la tradició musical popular valenciana en diferents àmbits (arxivística, història i evolució, indumentària…) articulats des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana’.

El reconeixement de BIC inclourà la història de l’arrelament de les bandes de música als municipis, l’evolució de l’activitat cultural, social, musical i educativa de les societats musicals, el repertori musical i l’activitat educativa amb les escoles d’educands. També es té en compte la contribució de les societats musicals a les festes, costums i tradicions valencianes, i la importància socioeconòmica com a recurs de desenvolupament local.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any