Decidim Ontinyent entre totes i tots

"La ciutadania d'Ontinyent ha de sentir-se orgullosa de tenir l'oportunitat de participar en el disseny d'un espai tan estimat com la plaça de la Concepció"

Jorge Rodríguez Gramage
03.08.2021 - 11:41
Actualització: 03.08.2021 - 13:41
VilaWeb

Ontinyent el construïm entre totes i tots. La setmana passada ho vam tornar a demostrar. Hem tingut la sort de participar activament en el disseny d’un espai emblemàtic com és la plaça de la Concepció. Per al govern d’Ontinyent, escoltar la veu de la ciutadania, els seus desitjos i anhels sempre ha estat una prioritat. És per això que la participació ciutadana ha estat sempre una línia d’acció essencial per al nostre govern i, a més, s’ha convertit en un dels senyals d’identitat del qual més orgullosos estem.

No solament per haver estat el primer municipi que, en 2013, va posar en marxa uns pressupostos participatius a través del programa Ontinyent Participa, sinó també perquè els veïns i veïnes d’Ontinyent han demostrat sempre la seua implicació. En totes les convocatòries, la ciutadania ha respost amb una elevada participació que no ha estat mai per davall del 20%, cosa que considerem un èxit, ja que altres ciutats que han seguit el nostre model, solen situar-se al voltant del 3% o 5%. Fa molts anys construïm Ontinyent junts i ho seguirem fent.

L’experiència ens demostra que la participació ciutadana ajuda a comprendre millor l’acció de govern i les seues complexitats, i està barallada amb les actituds sectàries i les estridències improductives. Considerem que és enriquidor fer processos de participació perquè entenem que democràcia és donar veu, escoltar la ciutadania i implicar-la en la presa de decisions que definiran la nostra ciutat i la de les generacions futures. Així ho vam fer amb el carrer de Sant Antoni, el sentit de circulació de l’avinguda de Torrefiel o amb la reforma de la glorieta de l’Orutjol.

Per aquestes raons, vam decidir d’impulsar també un procés de participació inèdit per a decidir, amb el màxim consens possible, el disseny de l’emblemàtica plaça de la Concepció. De fet, la realització d’un procés d’aquestes característiques es va incloure com a requisit en el plec de condicions perquè l’empresa adjudicatària el portara a terme. Volíem que la reurbanització de la plaça de la Concepció fóra un espai pensat entre tots i totes.

La ciutadania d’Ontinyent ha de sentir-se orgullosa de tenir l’oportunitat de participar en el disseny d’un espai tan estimat com la plaça de la Concepció, cosa que no va passar en les reurbanitzacions de la plaça Sant Domingo o del carrer Major executades en èpoques anteriors. Potser per això ens enorgulleix la implicació mostrada per la ciutadania d’Ontinyent.

En aquest sentit, vull donar les gràcies públicament a tots els ontinyentins i ontinyentines per tornar a demostrar ser una societat madura i responsable. Moltes persones són les que ens han fet arribar durant el taller participatiu, a través del correu electrònic o de la bústia de suggeriments, la seua opinió, els seus plantejaments o les seues propostes per a millorar l’esborrany del projecte proposat per l’equip redactor amb l’arquitecte Fermí Sala al capdavant.

Gràcies a la participació ciutadana, la reurbanització de la plaça de la Concepció es farà amb el consens més gran possible i respectant, com no podia ser d’altra manera, aquells elements més emblemàtics perquè, com sempre hem dit i fet, entre totes i tots decidim l’Ontinyent que volem.

Jorge Rodríguez, batle d’Ontinyent

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes