Del ‘show’ de la foto a la responsabilitat política

Sílvia Urenya
19.07.2016 - 15:04
Actualització: 19.07.2016 - 17:04
VilaWeb

Tenim un batle a qui li agrada molt fer-se fotografies. I la veritat és que a la càmera sembla que li cau bé, perquè ix bastant afavorit, cosa de la qual m’alegre. Al cap i a la fi, és el batle de totes i tots els ontinyentins, la nostra carta de presentació en molts aspectes. Així ho va decidir la ciutadania en les passades eleccions municipals.

És molt lícit i del tot respectable fer-se veure, vendre la faena feta, les propostes… només faltaria! De fet, fins i tot vos admet que la faena que no es veu, en moltes ocasions malauradament passa desapercebuda. Cal difondre el treball que fas. Fins ací, crec que hi serem bastant d’acord.

Ara bé… si es fa una fotografia venent una iniciativa i prometent, si després les coses no van bé també cal, per coherència, honradesa i respecte a la ciutadania, fer-se’n una explicant per què no s’ha complit amb allò que s’havia promés o què ha anat malament.

Compromís per Ontinyent ens vam comprometre, i així ho estem fent, a fer una oposició constructiva. Crec que és evident que donem suport a l’equip de govern en totes les decisions que es prenen pensant en el benestar d’Ontinyent. Donem suport, i també donem la cara. Estem ací per a treballar en tot moment per la ciutadania. No tenim cap altre objectiu. També ens vam comprometre a ser crítics quan consideràrem que no s’estaven fent bé les coses o que no s’actuava com nosaltres pensem que cal actuar.

Doncs bé. Ara ens cal ser crítics amb l’acció del govern.

En maig de 2013 es presenta a la ciutadania el Pla de Reactivació Econòmica i Foment de l’Ocupació, amb l’objectiu que cap bona idea innovadora es quede sense finançament. Un conveni signat per l’Ajuntament d’Ontinyent, Caixa Ontinyent i el Clúster Innovall, amb el batle, Jorge Rodríguez, i el regidor d’Hisenda en aquell moment, el meu company Joan Gilabert.

Una línia de crèdits de 250.000 euros en condicions molt avantatjoses per engegar projectes innovadors, amb la clara voluntat d’afavorir la creació de llocs de faena. La crisi que tots patim provoca que magnífics projectes no vegen la llum per falta de finançament, i aquest pla donava una solució i resposta.

El conveni signat per les tres entitats contempla una aportació de 125.000 euros de l’Ajuntament a Caixa Ontinyent, la qual per la seua banda es compromet a aportar-ne 125.000 més per a la creació d’una línia de crèdits dotada de 250.000 euros per concedir crèdits a projectes emprenedors. Per altra banda, el Clúster Territorial de la Innovació i Sostenibilitat, INNOVALL, assumeix la cerca de projectes innovadors i la tutorització dels projectes. Una comissió tècnica s’encarrega de fer el seguiment i la viabilitat dels projectes.

El Pla Reactiva, així, ha anat evolucionant i estenent-se fins arribar al Pla Reactiva III, que va ser presentat la setmana passada després que el consistori votara de manera unànime. Tothom està d’acord que el Pla és una bona iniciativa per crear llocs de faena i és un projecte molt positiu per a Ontinyent.

Un dels grans projectes pels quals es va apostar dins del Pla Reactiva en 2013 va ser Distrito BB, una empresa de moda infantil que prometia 40 contractacions amb l’objectiu d’arribar a més de 100. Evidentment, la notícia es va vendre a bombo i platerets, amb una fotografia triomfal del batle Jorge Rodríguez i l’empresari Vicente Mompó, president de l’Associació Espanyola de Productes per a la Infància.

Distrito BB va entrar al Pla Reactiva perquè, segons el conveni establert, complia les condicions per a formar-ne part i beneficiar-se de la línia de crèdits. També va rebre una subvenció d’ajuda al lloguer d’una nau al polígon de l’Altet. Després de mesos de treball, aquesta gran promesa per la qual es va apostar, ni tan sols un any després, va fer fallida i va haver de plegar.

Dels 40 llocs de faena inicialment anunciats, amb l’objectiu de superar els 100, mai no es va passar de 7. Set persones treballant per a una empresa que no va evolucionar. Set persones a qui es deu el sou (de les hores extra, ja se’n poden oblidar…). Ni tan sols l’empresa va donar per a pagar el sou dels seus treballadors.

Actualment, Distrito BB està en concurs de creditors i els treballadors en procés judicial pels sous que se’ls deuen.

L’equip de govern i el batle alcen els muscles: ‘no hi ha culpables. Unes empreses funcionen i altres, no […] desconeixem què ha passat exactament en esta empresa. Sabem que va tindre problemes amb els distribuïdors i poca cosa més podem saber’ (declaracions fetes a El Periòdic).

Efectivament, unes empreses funcionen i altres no, però una inversió tan forta i amb unes promeses tan esperançadores per a tanta gent bé mereixen un seguiment exhaustiu i no deixar que arriben a l’extrem de ser embargades, amb sous impagats i situacions familiars difícils. Es podria haver actuat abans?

No hi ha culpables? Doncs no ho sé. Potser la crisi. Potser la gestió. Potser una aposta massa forta per les presses de fer-se una fotografia triomfal.

No ho sabem perquè no s’han donat explicacions, no s’ha fet cap balanç que analitze què ha passat i com. Possiblement hi ha culpables. i possiblement no. El que sí que hi ha són responsables polítics, que si estan per a fer-se la fotografia venent la idea, ara han d’estar per a fer-se-la donant la cara.

Ontinyent som totes i tots els ontinyentins. Què ens costarà l’aventura de Distrito BB? Què li costarà a l’Ajuntament d’Ontinyent aquesta gran aposta fallida? Què pagarem? Cobraran els 7 treballadors els sous que se’ls deuen per la feina que van fer?

Per tot això, Compromís va presentar dimecres passat una pregunta per registre d’entrada a l’equip de govern sol·licitant un balanç del Pla Reactiva. Oposició constructiva, però també crítica, i ara és hora de ser crítics. Esperem rebre una resposta, de veritat que l’esperem, encara que ens haguera agradat, i molt, no haver-la de demanar.

En el ple del mes de maig passat, en contestació a la meua intervenció respecte a la construcció del nou hospital en què demanava cautela i molta prudència, la senyora Rebeca Torró em va dir que ells no són ‘del show de la fotografia’ com abans sí que ho eren altres.

De veritat que els vull creure. De veritat que sí. Però m’ho posen molt difícil. En dos setmanes, dues actuacions que ens fan ser crítics: Primer, amb els rebuts del fem. Tot el suport a la Plataforma del Fem en la defensa del Pla de Minimització. Fotografia. Animen els veïns a no pagar els rebuts del fem. Cinc contenciosos administratius presentats, entre altres motius, perquè el padró que ha emprat el COR no és oficial i en molts casos és incorrecte. Fotografia. Jorge Rodríguez és nomenat President de la Diputació. Fotografia. S’envien els rebuts del fem de manera executiva (quan calen tres avisos per fer-ho així). Silenci. I la fotografia? No cal ara fer-se una fotografia explicant als veïns per què reben així els rebuts? Ara que és competència seua com a president de la Diputació? Ara que és ell qui pot donar resposta? Segona, fallida escandalosa de Distrito BB. Gran fotografia triomfal amb l’empresari Vicente Mompó (qui per cert, sembla que és difícil de localitzar ara també) prometent fins a 100 llocs de faena. On és ara la fotografia admetent l’equivocació i la responsabilitat política?

Com ja vaig contestar a la senyora Torró en el ple, a Compromís per Ontinyent ens trobarà sempre treballant amb l’equip de govern, amb una oposició constructiva, sempre. Que no en tinguen cap dubte. Crec que a la Generalitat hem més que demostrat que treballem molt bé junts quan es fan bé les coses. Però amb aquesta manera de treballar del ‘show de la fotografia’ per vendre la faena i després no donar la cara quan les coses no han anat bé, no ens tindran al costat sinó enfront.

Sílvia Urenya · Portaveu de Compromís per Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any