Dilluns, 25 de maig de 2020

  • «Un producte estrella que s'anuncia per a desinfectar oficines i altres indrets és l'ozó, però no hi ha massa evidències que realment siga efectiu.»

Josep Lluís Pascual i Soler
25.05.2020 - 18:08
Actualització: 25.05.2020 - 20:08
VilaWeb

No m’havia passat pel cap de pensar en la família reial i el confinament. Una notícia publicada a principis d’abril en Plural.com explicava que els escortes de la infanta Elena acabaven comprant-li pizzes a les 3 de la matinada, anant per sabates a casa dels pares, o acompanyant-la a caçar durant el confinament. Vint agents han vigilat la seguretat de la infanta Elena a Espanya, i quinze més, en grups de tres, ho han fet amb Cristina mentre romania confinada a Ginebra. De fet, n’hi ha tres que són estan allà amb ella sense poder tornar a casa des de l’inici del confinament.

Un producte estrella que s’anuncia per a desinfectar oficines i altres indrets és l’ozó, però no hi ha massa evidències que realment siga efectiu. De fet, la Unió Europea en permet la venda mentre avalua l’efectivitat, i ara mateix no forma part de la llista de viricides autoritzats pel Ministeri de Sanitat espanyol. A Maldita.es hi ha una informació on queda clar que l’ozó o productes derivats no es recullen com a opció vàlida per a acabar amb el coronavirus en superfícies i objectes eb la llista de desinfectants eficaços contra el SARS-CoV-2 que proporciona l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units.

La Covid-19 ja no és només una malaltia respiratòria. Els experts ja saben que s’ha tornat multisistèmica. En realitat és un tipus de malaltia molt diferent del que s’havia vist fins ara i difereix de pacient a pacient com cap altra.

Un nou moviment als recomptes del Ministeri de Sanitat espanyol ha esborrat hui dos mil morts de la llista oficial que teníem fins ahir. Ja han canviat tantes vegades que la veritat és que no ens podem refiar massa de les xifres que donen. Des de hui tampoc donaran la xifra de nous ingressos. Al final no ens diran res i au.
De fet em pense que la consellera Barceló ha passat a fer les rodes de premsa només dos dies a la setmana i a la vesprada per a evitar haver de rectificar què anuncia al matí, i sobretot per veure si minva el nombre de periodistes i preguntes. D’una cosa poden estar segurs: a la Conselleria de Sanitat, la comunicació no es podia fer pitjor.

L’ombra de la Covid-19 ha fet que la tradicional festa d’Aid al Fitr (final del Ramadà) s’haja celebrat dissabte entre mesures restrictives. En algunes nacions, les mesquites són tancades. En altres, tot i estar funcionant, no poden garantir el distanciament social, cosa que dissuadeix els fidels. L’Islam és la segona religió més estesa de món, després del Cristianisme, i la que té més creixement en termes de seguidors, que es calculen en devers 1.800 milions o el 25% de la població mundial, als quals es coneix com a musulmans. Els musulmans són la majoria de la població en cinquanta països.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes