Dimarts, 12 de maig de 2020

  • «Com va poder la conselleria fer 23.370 PCR en un dia? Sembla que això no va passar, va ser un canvi més de criteri. Sí, un d'eixos que van passant-se entre el ministeri i la conselleria.»

Josep Lluís Pascual i Soler
12.05.2020 - 21:47
Actualització: 12.05.2020 - 23:47
VilaWeb

Ahir van obrir les terrasses dels bars i la cosa sembla que en alguns llocs se n’ha anat de mare. A Sevilla no n’hi havia prou per a tanta gent, i la cosa ha sigut bastant semblant també en alguns més pròxims a nosaltres, encara que en general la gent s’ha comportat i als bars s’ha anat fent el que s’ha pogut. Segurament no arribaran ni a cobrir les despeses mínimes del negoci.

Diguem glòria i passem fulla. Ja m’estranyava que el moderat del cardenal Cañizares no muntara cap numeret durant el confinament, i es veu que diumenge ja no es va poder aguantar i va obrir les portes de la basílica de la Mare de Déu de bat a bat i si es descuida trau la imatge al mig de la plaça. La policia es va veure desorientada en haver d’intervenir en un numeret al qual van donar suport uns dos-cents acòlits. O es va quedar mirant per on vénen, crec.

També aquesta setmana s’ha recuperat el culte religiós, on sembla que hi ha hagut més ordre. Però és que per a les misses d’entre setmana ja no es feia motí abans de la Covid-19. No sé com s’ho arreglaran a les mesquites.

He llegit en diversos mitjans que el coronavirus estava fent que milloraren alguns indicadors mediambientals, sobre tots els de pol·lució i contaminació a les ciutats, per l’aturada de les fàbriques i pel confinament de les persones, que ara agafem molt menys els vehicles, cosa que també havia fet minvar el consum de gasoil i gasolina, sobretot perquè els avions han deixat de volar. Però en realitat la pandèmia no és tan bona com ens pinten, tampoc per al medi ambient. Als EUA, algunes empreses de combustibles fòssils estan decidides a buscar que el govern les rescate sense comprometre’s amb un futur menys contaminant. A la Xina, per la seua part, durant les tres primeres setmanes de març es va aprovar l’operació de plantes impulsades per carbó en una quantitat major que no en tot el 2019. Així les coses, la tornada en durà on estàvem.

Supose que haureu vist, escoltat o llegit, la notícia sobre la quarantena de catorze dies confinats que hauran de passar els qui arriben a l’estat espanyol des d’un tercer país. El que no entenc és per què ahir mateix França, el Regne Unit i Irlanda informaven de reciprocitat per a no aplicar la quarantena anunciada entre els seus ciutadans respectius als seus països. I tampoc per què Itàlia ha iniciat negociacions en el mateix sentit amb França, Espanya i Alemanya per a evitar un estiu negre per al sector turístic. Al remat no hi haurà cap quarantena si cada país pacta amb el del costat. La gent ens podrem desplaçar com abans de l’arribada de la pandèmia, sense cap control vull dir.

El 17 d’abril passat, la consellera Barceló va comunicar que s’havien fet, fins a aquell moment, 40.948 test que havien sigut negatius; 35.664 eren PCR als quals se sumaven 5.284 proves ràpides. No obstant això, l’endemà, s’anunciava des de la Conselleria de Sanitat que els PCR negatius eren 59.034 als quals calia sumar 7.460 test ràpids. En total, 66.494 proves diagnòstiques. Com va poder la conselleria fer 23.370 PCR en un dia? Sembla que això no va passar, va ser un canvi més de criteri. Sí, un d’eixos que van passant-se entre el ministeri i la conselleria.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any