Dimarts, 14 d’abril de 2020

  • «Fernando Simón assegura que la cosa s’ha estabilitzat, però s’haguera pogut estabilitzar amb uns números més baixos.»

Josep Lluís Pascual i Soler
14.04.2020 - 18:34
Actualització: 14.04.2020 - 20:34
VilaWeb

Fa anys que sóc seguidor de les conferències TED. Vos recomane que vos perdeu aquesta per a saber de veritat que és tot açò del coronavirus 2019. L’experta en salut mundial Alanna Shaikh comparteix el seu coneixement sobre el brot de Covid-19, rastrejant-ne la propagació, explicant per què les restriccions de viatge no són efectives, i destacant els canvis mèdics necessaris a escala mundial per a preparar-nos davant la pròxima pandèmia. I sobretot la recomanació final que fa perquè siguem capaços de crear hàbits de llavar-nos les mans moltes vegades al dia.

D’altra banda, una de les coses més dolentes d’aquest confinament és l’arribada massiva de fake news. A mi ja no em fa ni fres ni calor. I damunt no tinc facebook, la qual cosa me n’estalvia un bon nombre. Però al Whtasapp arriben cada dia notícies malintencionades i absolutament falses. És temps per a les plataformes de verificació. Com ha d’estar la cosa, que toca verificar les notícies, i és que fins i tot hi ha mitjans que fan bones moltes fakes que s’escampen per les xarxes socials sense haver-ho comprovat. Si vos queda una mica de temps, vos recomane que feu una visita a Newtral o a Maldita.es. Hi descobrireu com són de falses algunes coses que vos han arribat aquests dies, i que fins i tot, sense voler, haureu escampat també vosaltres.

Per fi hui el Consell de Ministres ha aprovat un Reial Decret pel qual s’estableix l’ampliació del 20 d’abril al 20 de maig el termini de presentació i pagaments de declaracions trimestrals d’impostos (IVA, IRPF i fraccionaments de Societats) per a autònoms i pimes. Almenys uns dies de respir per a milers de xicotets empresaris.

Les xifres del coronavirus 2019 a l’estat espanyol no milloren. Encara han augmentat amb més de 3.000 els contagis respecte a dilluns i les defuncions no baixen de 500 diàries. Tot i això, Fernando Simón assegura que la cosa s’ha estabilitzat, però s’haguera pogut estabilitzar amb uns números més baixos. Dic jo que les xifres encara són massa altes tots els sants dies.

Just hui els col·legis farmacèutics i la Generalitat Valenciana han arribat a un acord per a subministrar debades mascaretes a les farmàcies per als majors de 65 anys i les persones vulnerables. L’entrega es farà utilitzant el SIP. Eixes no són les persones que se suposa que encara no poden eixir al carrer?

Ho diu hui la BBC, i jo no ho tenia tan clar: Itàlia, igual que l’estat espanyol, només compta com a víctimes aquells que hagen donat positiu per Covid-19, i les proves es fan principalment en hospitals. Llavors, què passa amb tots els morts de les residències als quals no s’ha fet cap prova? Només a França, 9.588 persones han mort en els hospitals i 5.379 en residències. Mentre, al Regne Unit, només compten els que moren als hospitals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any