Dimarts, 7 d’abril de 2020

  • «La velocitat amb què s’ha escampat la malaltia entre la gent gran a les residències és una cosa que s’haurà d’estudiar en profunditat.»

Josep Lluís Pascual i Soler
07.04.2020 - 20:19
Actualització: 07.04.2020 - 22:19
VilaWeb

Anit hospitalitzaven a l’UCI el president del Regne Unit, Boris Johnson. Finalment ha sigut víctima de la seua propia estratègia; el Regne Unit és l’únic país a Europa que està assumint una actitud de deixar fer davant el virus.

Per altra banda, els Països Baixos han tractat d’adoptar un ‘confinament intel·ligent’ (és una versió de la teoria de la immunitat del ramat aplicada al Regne Unit) per a afrontar la pandèmia de la Covid-19. Però la infecció s’estén tan ràpidament que el país ja registra una de les taxes de mortalitat més altes del món. Als holandesos se’ls ha aconsellat que es queden a casa, però poden eixir si no poden teletreballar o si han de comprar menjar o prendre aire fresc, sempre que mantinguen una distància social d’1,5 metres.

Tot i això és l’estat espanyol el que té la taxa de mortalitat més alta de tot el món. La velocitat amb què s’ha escampat entre la gent gran a les residències és una cosa que s’haurà d’estudiar en profunditat.

Ja no hi ha cap dubte que la manca de testos massius ha fet que a l’estat espanyol hi haja un retard en la identificació de malalts, cosa que n’ha impedit l’aïllament, encara que fos domiciliari. Les persones asimptomàtiques han escampat, sense voler, la malaltia. Alemanya i Corea han demostrat que les coses es podien fer d’una altra manera, i els números d’Alemanya són sorprenents: 103.375 casos detectats, 1.810 defuncions i 36.081 persones curades.

A l’altra banda del món, un polític ens sorprén: el ministre de Salut de Nova Zelanda va dimitir per botar-se el confinament, se’n va anar amb la família a la platja. Ara també he sabut que diumenge passat, la cap de servei mèdic d’Escòcia, Catherine Calderwood, va dimitir després d’haver viatjat en dues ocasions a la seua segona residència.

Anit, en els informatius d’algunes televisions, vaig poder comprovar que la gent comença a utilitzar les màscares de manera massiva, però també vaig notar que la gent es tapa la boca i deixa el nas a l’aire. És un error; la utilitat de les màscares és de protegir les vies respiratòries, de manera que han de cobrir tant el nas com la boca, que són les vies de contagi de malalties com la Covid-19.

Per a acabar hui, ho faré desmentint una de les fake que més han circulat per les xarxes socials. El coronavirus 2019 no el va crear l’home en cap laboratori bacteriològic, és un producte de la natura https://www.bbc.com/mundo/noticias-52140543 . Un grup de científics va arribar a aquesta conclusió després d’analitzar el material genètic del nou coronavirus i comparar-lo amb els virus que actualment estan en els laboratoris de virologia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any