Dimecres, 29 d’abril de 2020

  • «En el cas valencià, la proposta aniria lligada als departaments de salut i a la incidència que hi haja tingut la malaltia, una proposta que s’acosta a una territorialitat comarcal, més pròxima a la vida diària dels veïns i veïnes.»

Josep Lluís Pascual i Soler
29.04.2020 - 22:00
Actualització: 30.04.2020 - 00:00
VilaWeb

L’animalada de tindre cinquanta-dos diputats d’ultradreta al parlament espanyol comença a recollir els primers fruits. L’ús dels recursos al Tribunal Constitucional el tenen perquè disposen de suficients diputats, segons l’article 162 de la mateixa constitució espanyola. La cosa comença amb un recurs d’inconstitucionalitat al decret de l’estat d’alarma (ells hi van votar a favor) per violar la llibertat religiosa. Les tesis de la ultradreta espanyola s’aparten de les defensades per la mateixa església catòlica al món. Però la baralla amb l’església catòlica per part de Vox va més enllà, oposant-se a l’ingrés mínim vital que ha defensat el papa Bergoglio, i al qual els ultradretans anomenen ciudadano fent burla de la seua autoritat a la jerarquia catòlica.

D’un país que no hem tingut moltes notícies durant la pandèmia del coronavirus, és Bèlgica. Les dades indiquen que són el país amb més defuncions per Covid-19 de tot el món. Té menys de la meitat de morts que els països més afectats per la pandèmia, no obstant això, la seua taxa de mortalitat per aquesta malaltia és la més alta del món. Allà, no només compten les defuncions confirmades per coronavirus, sinó també tots els casos sospitosos, incloent-hi totes les morts produïdes en residències d’ancians.

D’altra banda, el Regne Unit ha superat ja l’estat espanyol en el nombre de finats pel coronavirus. Ells també han incorporat les defuncions de les residències.

Hui el President Puig s’ha desmarcat dels plans provincials de desconfinament, i a l’estat sembla que no ho veuen amb mals ulls. Si són capaços de justificar-ho. Catalans, gallecs i valencians volen proposar un desconfinament que no siga provincial. En el cas valencià, la proposta aniria lligada als departaments de salut i a la incidència que hi haja tingut la malaltia, una proposta que s’acosta a una territorialitat comarcal, més pròxima a la vida diària dels veïns i veïnes.

La sorpresa americana de hui és tecnològica. Hi ha famílies de Florida que recorren a marcs intel·ligents de fotografies per a comunicar-se. El dispositiu, que està dissenyat per a gent gran i no necessita que aprenguen noves tecnologies, permet que diversos membres de la família compartisquen fotografies, facen videotrucades i publiquen notes virtuals amb missatges als seus éssers estimats.

Però també en tenim una de tecnologia valenciana. La digitalització ha arribat també a les institucions musicals: programació d’assajos, concerts, repertoris i molt més. La proposta de dos enginyers valencians és Glissandoo, i permet de gestionar-la des d’una app o des de la web. Aquest dijous han organitzat una presentació virtual per als associats de la plataforma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any