Dimecres, 3 de juny de 2020

  • «Els músics hem de tindre clar que la nostra activitat s'ha de desenvolupar en condicions de seguretat, autoprotecció i distància social, i això a hores d'ara és molt difícil de portar a terme.»

Josep Lluís Pascual i Soler
03.06.2020 - 21:39
Actualització: 03.06.2020 - 23:39
VilaWeb

Ja tenim aprovada la que sembla que serà l’última pròrroga de l’estat d’alarma, encara que si algú ha seguit un poc el ple, s’haurà adonat que del que menys s’han preocupat els polítics del nostre estat ha sigut de la crisi de la covid-19. La votació ja venia arreglada de casa, per la qual cosa els que votaven ho han aprofitat per a canviar de tema.

En el capítol de hui de la consellera Barceló, els 2.000 treballadors que havien de fer el seguiment dels casos positius s’han convertit en poc més de 600. La mateixa Consellera ha dit que no en feien falta tants, i que molts aniran a cobrir baixes i vacances d’altres professionals. Ja veurem qui s’encarrega al final de fer els rastrejos, o si no passa com els tests ràpids que acaben no fent-se. La millor notícia és que fa quatre dies que estem sense cap defunció relacionada amb la pandèmia.

La cultura té una desescalada preocupant. L’obertura de museus, cines i teatres amb aforaments molt reduïts posa en perill la viabilitat de les sales privades i no subvencionades. Per una altra banda cors, orquestres o bandes de música tenen molt difícil de tornar a la normalitat. Mantenir la distància social en aquestes agrupacions és inviable, ja que els integrants s’han d’escoltar entre ells, i les entitats musicals no disposen de sales d’assaig infinites ni de mesures de seguretat que garantisquen la salut dels seus membres. I reconvertir-ho tot en música de cambra no em sembla una solució. Els músics hem de tindre clar que la nostra activitat s’ha de desenvolupar en condicions de seguretat, autoprotecció i distància social, i això a hores d’ara és molt difícil de portar a terme.

Grans festivals com Bayreuth o Salzburg han ajornat les edicions de 2020 al 2021, també a Holanda s’ha ajornat per a l’any que ve el Wolrd Music Constest de Kerkrade. Mireu què van fer de manera experimental a Praga, amb distància i màscara, i per descomptat sense públic: Collegium 1704 – Beatus vir (Claudio Monteverdi).

Mentre centenars de científics investiguen per a desenvolupar el vaccí per a la covid-19, un altre grapat de científics intenta esbrinar per què hi ha algunes persones infectades amb el nou coronavirus 2019 que només presenten símptomes lleus o fins i tot són asimptomàtiques. És un dels grans dubtes que la comunitat científica tracta de descobrir sobre la covid-19, fins i tot estudiant si malalts d’altres coronavirus anteriors poden haver desenvolupat immunitat a l’actual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any