L’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València ha obert la convocatòria d’ajuts a projectes de recuperació de la Memòria Històrica, amb un total de 420.000 euros que ja poden sol·licitar els ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre.

Del total de la quantitat assignada, 210.000 euros es destinaran als ajuntaments; 10.000 a mancomunitats i 200.000 a familiars i entitats sense ànim de lucre. A més, s’ha previst de disposar de 400.000 euros més que es podrien afegir sense necessitat de fer una nova convocatòria.

Les subvencions es dedicaran, en línies d’actuació diferents, a la indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si és procedent, de les restes de represaliats en la Guerra Civil o durant la repressió política i social posterior; d’altra banda, la instal·lació d’elements testimonials en reconeixement d’edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica, per haver-hi ocorregut alguna actuació o esdeveniment en el període comprés entre l’esclat de la guerra i la fi de la dictadura. Una tercera línia de subvencions és per a retirar símbols franquistes i per a la substitució de nomenclàtor carrers.

Se’n podran beneficiar ajuntaments i mancomunitats de la demarcació de València, així com entitats i associacions privades sense ànim de lucre, que incloguen en els estatuts activitats de recuperació de la memòria històrica.