Diumenge, 7 de juny de 2020

  • «A Trump se li ha vist el llautó i no era 'Amèrica primer', com deia a la campanya electoral: era 'jo primer'.»

Josep Lluís Pascual i Soler
07.06.2020 - 21:52
Actualització: 07.06.2020 - 23:52
VilaWeb

La conferència de presidents autonòmics de hui amb el president del go Sánchez sembla que ha sigut prou aclaridora. Ho sé perquè el que ha eixit tot cabrejat ha sigut García Paje, sí eixe socialista de carnet que presideix Castella la Manxa, i que sol estar sempre bastant lluny del socialisme. El repartiment dels ajuts a les autonomies només es podrà destinar a sanitat i a educació, per la qual cosa s’estarà molt prop de la idea que ha defensat des del principi Ximo Puig, i que era que el repartiment es fes d’acord amb la població de cada autonomia. Ara també el valencianisme de Compromís haurà de repensar-se les seues decisions al parlament espanyol, si ací al nostre país governa amb coalició amb els mateixos socialistes que ara proposen un repartiment que ens situa als valencians en la segona posició com a destinataris dels ajuts. He de reconèixer que aquesta vegada el president Puig ha fet bé la seua faena.

En la roda de premsa posterior a la reunió, el president Sánchez també ha anunciat l’arribada imminent a 255.000 famílies de la renda mínima vital a partir del 26 de juny. Aquesta sí que és una mesura potent per ajudar a milers de persones que sobreviuen com poden.

De teletreball ja hem parlat alguns dies des d’aquests articles. Hui us vull comentar una decisió que ja ha pres un dels gegants d’Internet: Google acaba d’anunciar que permetrà que tots aquells treballadors la tasca dels quals no necessite la presència física en els Googleplex, les mítiques oficines corporatives, podran continuar treballant des de casa si ho troben oportú. I a més tindran, per a això, una dotació econòmica de mil dòlars per reemborsar l’adquisició d’equipament com ara ordinadors, monitors addicionals, càmeres… o simplement material d’oficina.

Sabíeu que ja hi ha treballadors que se n’han vingut a l’estat espanyol per a teletraballar en empreses d’altres països? No és cap bovada: moltes més hores de sol i molt menor cost de la vida i de l’habitatge en comparació amb Alemanya, França o els països escandinaus.
L’exemple no el tenim massa lluny. Riba-roja d’Ebre, un poble de poc més de mil habitants a la Ribera d’Ebre, que va desplegar fibra òptica per totes les llars el 2015, a més d’habilitar un coworking municipal gratuït per a, precisament, atraure teletreballadors. Es van instal·lar al poble i van començar a fer servir el coworking per treballar amb els seus clients de diversos països. L’ajuntament els va acabar demanant que s’encarregaren d’obrir i tancar mentre acabaven de construir-lo en un altre lloc més gran. Al principi, els usuaris es comptaven amb els dits d’una mà: avui ja en són vint-i-dos.

Les protestes contra el racisme han protagonitzat el diumenge a tot el món. Les protestes també s’han fet sentir a València i a Barcelona.

Hui a la CNN hi ha una anàlisi sobre el president Trump i la seua incapacitat per a afrontar el moment històric que viuen els EUA amb la crisi de la pandèmia de la covid-19, les protestes contra el racisme i el col·lapse econòmic. Se li ha vist el llautó i no era ‘Amèrica primer’, com deia a la campanya electoral: era ‘jo primer’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any