Divendres, 1 de maig de 2020

  • «M'adone que entre Facebook i Google, la gent es maqueta la informació segons li ve de gust, es munta una teoria i la defensa a mort com si foren epidemiòlegs.»

Josep Lluís Pascual i Soler
01.05.2020 - 20:20
Actualització: 01.05.2020 - 22:20
VilaWeb

Ara a bou passat, he aprofitat per a recuperar informacions del principi de la crisi. Recordeu quan van dir que no ens preocupàrem, que açò era com una grip?
La realitat és que encara hem de continuar lamentant quasi 300 víctimes mortals cada dia a tot l’estat, i això que la corba va a la baixa. I mentrestant, el PP de Madrid ha fet una festa per a celebrar el tancament de l’hospital de campanya d’IFEMA: és que estava veient-ho i no m’ho podia creure. Però m’ha defraudat Ayuso. Jo m’esperava una missa de campanya, allí en l’esplanada de l’entrada, amb un altar com el de la visita del Papa a València. Total, ja posats, no sé com s’ha conformat amb una roda de premsa.

Aquests dies he eixit amb la meua filla menuda a passejar una estona. He parlat, a distància, amb alguns veïns i veïnes, sobre com va tot després de tants dies. I he descobert més teories sobre l’origen del coronavirus. M’adone que entre Facebook i Google, la gent es maqueta la informació segons li ve de gust, es munta una teoria i la defensa a mort com si foren epidemiòlegs.

Una idea és que el virus l’hagen desenvolupat utilitzant tècniques d’enginyeria genètica en un laboratori xinés, amb dues versions: la que diu que s’ha fet a posta i  la que diu que se’ls va escapar sense voler. Una altra teoria la defensen els que  estan convençuts que ha estat produït pels Estats Units i disseminat a Hubei per a danyar l’economia del gegant asiàtic i la seua població més vulnerable. I encara hi ha una versió masclista que parla que la majoria de les víctimes mortals són homes. Els seus adeptes creuen que la finalitat d’aquest virus a la carta pot no ser eliminar ancians, sinó llimar la disparitat de gènere d’un país en què viuen 30 milions d’homes més que de dones.

Per cert algú havia sentit parlar mai del número R0? És el nombre de persones a les quals un individu pot passar un virus, de mitjana, suposant que ningú és immune i que la gent no canvia de comportament per a evitar emmalaltir. És a dir, mesura la capacitat de virus per a propagar-se i s’ha convertit en el factor fonamental que fan servir de guia els governs civilitzats a l’hora d’adoptar estratègies per a protegir la població, i sobretot a l’hora de determinar la implementació i l’aixecament dels confinaments.

Bé, vos deixe que estic preparant-me la playlist a l’Spotify per a eixir a córrer demà. Hui m’he alçat a les 7.30 i el sol ja pegava, així que he valorat matinar més, i posar-me per a eixir Kaixo, de Negu Gorriak per a arrencar tot embalat. Recordeu d’untar-vos bé de protector solar, que demà picarà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any