Divendres, 8 de maig de 2020

  • «Amb l'arribada de la febra per fabricar mascaretes a la Vall, ja he perdut el compte de quantes empreses n'estan fent.»

Josep Lluís Pascual i Soler
08.05.2020 - 20:29
Actualització: 08.05.2020 - 22:29
VilaWeb

Aquests dies de confinament hem començat a veure una série a Netflix. Atípico és una série sobre un adolescent amb un trastorn autista, obsessionat amb l’Antàrtida. Ara mateix, viure en la zona més gelada i obscura del planeta, és segurament una de les millors maneres d’estar protegit contra el coronavirus. En realitat no hi ha una població nativa oficial allí, excepte els pingüins, balenes, foques i albatros. Només al voltant de cinc mil persones, majoritàriament científics i investigadors, resideixen actualment en les aproximadament vuitanta bases.

Tot i això han estat a punt de contagiar-se, per culpa del creixement del turisme amb l’arribada creixent dels creuers que la ,visiten de novembre a març, però que en realitat no arriben a les zones més congelades.

Hui he trobat una proposta per a eixir del confinament i reactivar l’economia sense deixar de protegir la salut. La idea és de l’economista nord-americà Richard Baldwin i proposa una ‘doble corba‘. La solució a més de les quarantenes ha de ser un augment de la despesa fiscal dels estats. Els països han de salvar vides i l’economia gastant més, augmentant l’endeutament. I és una despesa a llarg termini que s’ha d’assumir davant d’una situació excepcional com aquesta.

A pesar del que ens diguen alguns polítics, les mesures de confinament han demostrat que ha aprofitat per a controlar la corba epidemiològica: menys infectats i menys defuncions. Alçar els confinaments no vol dir que automàticament es reactive l’economia, i fer-ho sense ordre pot provocar un rebrot amb conseqüències més dures, tant per a la salut com per a l’economia. Així les coses, continue pensant que alguns polítics estarien millor en casa que no al parlament, però són les coses que té la democràcia, i que per sort no està en mans d’ells, de moment.

D’a xavo el botó que deu haver agafat hui la presidenta ‘Ayuso’ quan li han comunicat que la Comunidad de Madrid no passava a la fase 1. ‘A hores d’ara avaluant les dades disponibles, no és recomanable canviar de fase’. Les paraules són de l’ex-directora de Salud Pública de Madrid, que va dimitir ahir, i qui hui han donat la raó des del govern de l’estat.

Hui han augmentat a l’estat espanyol els contagis amb més de mil positius,  i les defuncions, tot i que encara es mantenen per davall de les 250 diàries. En el vessant econòmic, s’allarguen els terminis per a les empreses amb ERTO que ara podran seguir fins al 30 de juny.

Fa alguns anys vaig fer a AITEX el màster de Tèxtils Tècnics. El meu treball de final de màster anava sobre una manta amb propietats antibacterianes. Amb l’arribada de la febra per fabricar mascaretes a la Vall, ja he perdut el compte de quantes empreses n’estan fent. No he trobat cap innovació relacionada amb allò que vàrem aprendre al màster, de fet he hagut d’anar-me’n a Xile.

La xilena Luz Briceño va deixar el disseny de modes fa pocs anys, va començar a investigar com podia produir tèxtils que tingueren propietats antibacterianes per estar elaborats amb coure. Es va associar amb una enginyera comercial, Soledad Silva, i amb Rocío Cassis, qui supervisa la producció i té experiència amb tèxtils. Van crear The Copper Company. Han venut més de 60.000 mascaretes antibacterianes, llavables i reutilitzables, i tot en menys d’un mes. Briceño recorda ara que quan anaven a les fires mèdiques els deien que els seus teixits eren massa cars, però llavors ningú no en valorava les propietats antibacterianes i permanents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem