La tertúlia proscrita

Dos anys d’oposició constructiva per Ontinyent

  • "Allò que vota la ciutadania és de compliment obligatori, i el govern municipal hauria de tindre-ho molt més present."

Nicolau Calabuig i Serna
01.06.2021 - 15:05
Actualització: 01.06.2021 - 17:05
Paloma Alberola i Alborch
01.06.2021 - 15:05
Actualització: 01.06.2021 - 17:05
VilaWeb

Dimecres 26 de maig es complien dos anys de les eleccions municipals que ens van atorgar l’honor de ser representants dels nostres veïns i veïnes, i el deure de treballar cada dia per a millorar Ontinyent. Estem a l’oposició, però la nostra és una oposició constructiva, centrada a escoltar les necessitats de la gent, treballar propostes i camins alternatius per a tot allò que és millorable, estar al costat del govern municipal en els temes que requereixen unitat; i quan toca, criticar amb rigor i fonaments les actuacions o decisions que trobem desencertades. Per tant, estem a l’ajuntament per a treballar i proposar, no només per a protestar. Eixa és la nostra responsabilitat i així la posem en pràctica, fent camí per construir l’alternativa de futur que Ontinyent necessita.

Des de l’inici de la legislatura hem presentat 85 iniciatives, entre mocions als plens, precs, preguntes escrites, escrits de proposta, i precs i preguntes a les sessions plenàries. Han estat vinculades a temes molt diversos, com qüestions socials, econòmiques, sanitàries, mediambientals, educatives o culturals, a més d’aspectes concrets que facen la vida més fàcil a les ontinyentines i ontinyentins. I estes xifres ens empenten a seguir endavant, a continuar treballant per Ontinyent, ja que queden moltes coses a fer.

Per una banda, és indubtable que la covid-19 ha desmuntat les nostres vides tal com les coneixíem. La pandèmia segueix entre nosaltres, per això tenim clar que cal seguir treballant, també des de l’àmbit local, per a oferir certeses a la ciutadania. A més de reivindicar la salut i l’accés als vaccins com a qüestions indiscutibles, tenim davant reptes que hem d’afrontar des de l’àmbit municipal, com ara explorar noves oportunitats econòmiques que reactiven el comerç i les xicotetes i mitjanes empreses de la nostra ciutat, donen garanties de futur digne amb treball i habitatge per als i les joves, estabilitzen les economies familiars, i protegisquen les persones més vulnerables, els sectors especialment afectats, o el món de la cultura i el teixit associatiu.

També hem de seguir treballant en aspectes com la mobilitat. Hem de caminar cap a un model de ciutat més amable per a les persones, més sostenible, accessible i sense barreres arquitectòniques. I a més, cal que ho fem sent conscients de la situació actual, de les particularitats de cada barri i zona d’Ontinyent. Per tant, és necessari que estudiem alternatives d’aparcament per a residents i comerciants del centre històric que ens permeten d’aconseguir un entorn més centrat en les persones vianants, reduint així el trànsit rodat de vehicles sense causar perjudicis que accentuen el despoblament en barris especialment degradats.

En esta línia, l’urbanisme i el patrimoni d’Ontinyent també han de ser objectius prioritaris dels pròxims anys. El potencial que té la nostra ciutat pels seus elements patrimonials és enorme, no només per una qüestió sentimental, sinó també perquè representen una oportunitat per a la diversificació econòmica. I en este aspecte, han de ser grans protagonistes alguns entorns urbans que, malauradament, continuen en un estat molt millorable, com són el carrer Major i la plaça Major. També cal atendre els projectes que són irrenunciables, com aquells que afecten el Poble Nou, la Vila, o altres espais d’Ontinyent, com la Glorieta. I fer-ho tot tenint com a premissa la participació ciutadana.

No ens podem permetre de retornar al calaix un projecte que siga necessari, o retardar-lo indefinidament, perquè haja sorgit la legítima diversitat d’opinions. El diàleg i l’establiment d’un ordre de prioritats clar i coherent amb un model de ciutat serà l’únic camí que ens permeta de construir un Ontinyent més humà i habitable. A més, cal mantenir aquelles fórmules que ens han fet avançar cap a una societat més democràtica, com és Ontinyent Participa. Complir i executar totes les obres i projectes votats serà la millor manera de generar confiança en la ciutadania perquè seguisca participant any rere any en este procés. En altres paraules, allò que vota la ciutadania és de compliment obligatori, i el govern municipal hauria de tindre-ho molt més present.

Així mateix, ens cal unitat per a conservar i augmentar els serveis que presta i té la nostra ciutat. Unitat significa apostar vertaderament per la capitalitat comarcal d’Ontinyent, deixant de banda batalles partidistes, cooperant amb la resta de municipis de la Vall d’Albaida i defensant uns serveis mancomunats que ens beneficien a totes i tots. Unitat també és alçar la veu i defensar, governe qui governe, les necessitats de la nostra ciutat, com ho és el servei de diàlisi. I unitat també és defensar les propostes positives per a Ontinyent, vinguen d’on vinguen. Això nosaltres ho tenim clar, ja que som el grup polític que més mocions ha votat a favor en el ple, independentment del partit que les presentava. No ens mou el partidisme, sinó el bé de la nostra ciutat.

Per altra banda, vivim uns anys molt importants. Per fi rebem els recursos autonòmics que ens pertoquen per a poder atendre les nostres necessitats, que en molts casos responen a reivindicacions històriques de la ciutat. El Pla Edificant a tots els centres educatius públics, el nou hospital, el nou col·lector d’aigües, les transferències en serveis socials, el Pla Convivint, les subvencions per a millorar polígons industrials o els programes de regeneració urbana són bona mostra del fonamental pes inversor de la Generalitat Valenciana a Ontinyent. Un govern valencià que, ara sí, inverteix allà on toca, segons criteris objectius. Un govern del Botànic plural, amb un Compromís fort, i que tracta Ontinyent com ens pertoca i mereixem, com no havia passat mai ni amb majories absolutes del PP ni del PSOE a la Generalitat.

En resum, tenim al davant dos anys per a continuar treballant per la nostra ciutat i la nostra gent, per a seguir proposant, insistint, i sent palanca de canvis positius per a Ontinyent. Tenim una ciutat oberta, diversa, plena de persones lluitadores, emprenedores i creatives. Les nostres propostes i actuacions han de ser un reflex de tot això. Amb treball, il·lusió i determinació seguirem construint l’alternativa de futur que Ontinyent necessita.

 

Nico Calabuig i Serna · Regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent / Paloma Alberola i Alborch · Regidora i portaveu adjunta de Compromís per Ontinyent

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any