El diputat de Medi Ambient de la Diputació de València, Josep Bort, ha visitat aquest divendres la planta pilot Ecofrag d’Agullent, on s’hi està desenvolupant maquinària de fragmentació d’última generació amb la qual s’espera arribar a recuperar fins a 21 tones de residus voluminosos en tres anys i mig.

La Diputació de València és membre del projecte europeu URBANREC destinat a cercar solucions per al reciclatge dels residus de gran volum. Dins el programa s’emmarca aquesta tecnologia que s’està desenvolupant per transformar, per exemple, els tèxtils i plàstics dels mobles en desús en nous materials amb què elaborar mobiliari urbà. URBANREC investiga també el desenvolupament d’un procés químic capaç de transformar les escumes i tèxtils de matalàs en matèries primeres per a la fabricació d’adhesius, dissolvents o biocombustibles.

El diputat ha assegurat que aquesta tecnologia de fragmentació ‘permetrà de donar una segona vida als residus voluminosos gestionats en els ecoparcs’, que es transformaran ‘en recursos propis per als mateixos municipis’. A més, la participació de la Diputació en URBANREC ‘permetrà que València siga una de les regions europees on implantar aquest nou model de gestió per als municipis, amb l’objectiu de millorar la prevenció, el reciclatge i la reutilització d’aquests residus’.

Segons les dades facilitades per Diputació, a Europa es generen 19 milions de tones de residus voluminosos, més d’un 60% dels qual acaba als abocadors, una situació que es podria revertir ‘mitjançant polítiques de reciclatge i aprofitament d’aquests materials, tal com es pretén amb aquest projecte’, en referència a URBANREC. El projecte internacional, seleccionat dins el programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea, ha rebut vuit milions d’euros per al seu desenvolupament.

L’objectiu és d’aconseguir la valorització del 82% dels residus voluminosos a Europa, aplicant innovacions en la logística i el tractament del residu que facen possible el reciclatge en quatre regions europees, una de les quals les comarques de València.

La Diputació de València participa com a soci en aquesta iniciativa europea, coordinada per l’Institut Tecnològic del Plàstic, i que compta per al seu desenvolupament amb 21 entitats europees, petites i grans empreses, a més de centres d’investigacions i administracions públiques. La representació de l’estat espanyol en URBANREC la formen l’Institut Tecnològic del Plàstic, la Diputació de València, el Consorci València Interior i les empreses Ecofrag, Colchones Delax i BlueplasmaPower.

El projecte també preveu d’implantar als municipis mesures innovadores per al foment del reciclatge de residus voluminosos, com ara mesures de recompensa als usuaris per premiar les persones que més i millor reciclen. A més, es faran campanyes a nivell local de sensibilització ambiental entre més de 12.000 habitants per a fer-los arribar la importància de la seua implicació i participació en la gestió dels residus.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.