Ecologistes en Acció farà aquesta primavera i estiu una campanya informativa sobre la contaminació per ozó al País Valencià amb exposicions, xerrades i tallers, segons ha informat l’associació en un comunicat. La contaminació per ozó troposfèric o ‘ozó dolent’ causa cada any 17.000 morts prematures a Europa, 1.800 d’elles a l’estat espanyol, més que els accidents de trànsit. Dues terceres parts dels cultius i bona part dels  boscos i espais naturals suporten nivells d’ozó que danyen la vegetació.

En el que portem d’any, el País Valencià ja ha registrat mig centenar de dies per damunt de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i en una quinzena s’ha superat també l’objectiu legal establert per al ozó troposfèric. A l’estació de mesurament d’Ontinyent ja s’ha superat el valor objectiu legal permès per al període 2015-2017, anticipant una temporada d’ozó que amenaça de ser la pitjor des de fa anys, han assenyalat. Aquesta situació s’ha donat també a Coratxà, Morella, el Villar i Zarra.

Aquest contaminant, que no procedeix dels tubs d’escapament, ni de les xemeneies, afecta més les zones periurbanes i rurals que no el centre de les ciutats, especialment en les vesprades de la primavera i l’estiu, quan les temperatures elevades activen la formació i acumulació d’ozó a nivells perillosos per a la salut, a partir dels contaminants emesos pel trànsit urbà i interurbà i algunes indústries.

El País Valencià és una de les comunitats autònomes més afectades a tot l’estat espanyol per la contaminació per ozó troposfèric. Durant l’any 2016, en bona part del territori valencià s’han superat els objectius legals per a la protecció de la salut i per a la protecció de la vegetació, especialment a l’interior. Si atenem a les recomanacions de l’OMS, la mala qualitat de l’aire és generalitzada a tot el País Valencià, ‘incloent les comarques litorals’, segons les mateixes fonts.

Per això, Ecologistes en Acció ha iniciat una campanya d’informació a la població sobre l’ozó troposfèric, que durant la primavera i l’estiu de 2017 contempla, entre altres accions: una exposició divulgativa itinerant i activitats sobre contaminació per ozó que recorreran diversos centres públics d’Ontinyent, Benigànim, el Pinós, Elda, Aiora, el Villar, Viver, Morella o Vinaròs; així com una jornada de sensibilització que es farà a València la vespra del Dia Europeu sense Cotxes, el 22 de setembre.

Greu problema ambiental
L’objectiu de la campanya és divulgar les causes i les conseqüències d’aquest greu problema ambiental, i reduir l’exposició a la contaminació especialment dels grups més sensibles: xiquets, gent gran, dones embarassades, esportistes i persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars; evitant fer esforços a l’aire lliure a les hores centrals del dia i la caiguda de la vesprada, quan els nivells d’ozó són més elevats.

Una qualitat de l’aire adequada ha de passar perquè la ciutadania conega en tot moment l’estat de l’aire que respira, i perquè s’establesquen plans d’acció que reduesquen la pol·lució causada per l’ozó. No obstant això, la Generalitat ‘no ha elaborat els preceptius plans de millora de la qualitat de l’aire per a les zones més afectades, i tampoc no informa prou dels episodis d’elevada contaminació, que ja s’han començat a produir en un inici de la primavera que està resultant especialment complicat’, han assenyalat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.