Economia contacta amb el clúster del tèxtil per a preparar les eixides del sector quan acabe la crisi de la Covid-19

  • És el sector industrial amb què la conselleria ha començat una ronda de converses per a pensar els escenaris que es trobaran

VilaWeb
Rafael Climent, conseller d'Economia Sostenible
Redacció / EP
01.04.2020 - 15:30
Actualització: 01.04.2020 - 17:30

La Conselleria d’Economia Sostenible, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), ha començat una ronda de contactes amb els clústers industrials per a analitzar la situació dels diferents sectors i intentar avançar-se amb mesures a la situació de les empreses després de la crisi de la Covid-19.

El conseller, Rafa Climent, ha assenyalat en un comunicat que ‘ara més que mai, cal començar a pensar en els possibles escenaris en què es trobaran les nostres pimes quan s’acabe aquesta crisi sanitària, que previsiblement donarà pas a una situació difícil, tant des de l’adaptació de productes i processos, cerca de nous nínxols de venda i mercats o de proveïdors’.

La conselleria ha informat que es començarà amb una acció pilot amb el clúster del tèxtil, en la qual col·laboraran l’Associació d’Empresaris Tèxtils Valencians (Ateval), l’Institut Tecnològic Tèxtil (Aitex) i empreses del sector, que són ‘qui coneixen de primera mà la situació del sector i les seues possibles necessitats tècniques i financeres’, segons el conseller.

‘Pretenem escoltar als màxims representants del sector, conéixer les seues necessitats i perspectives de futur, testar les idees bàsiques amb els diferents sectors i, si són compartides, començarà la preparació i posada en marxa d’un pla d’acció per a tot el teixit industrial’, ha assenyalat Climent.

‘D’aquesta manera –ha afegit– volem que el nombre més gran possible de pimes industrials valencianes, i en el menor termini possible, preparen i apliquen plans de reestructuració i adaptació que els permeta d’enfrontar les conseqüències de la crisi de la millor manera’.

Per al conseller, ‘aquest objectiu global necessita dos objectius específics: que les empreses siguen capaces de conéixer perfectament la seua situació en aquest moment i definit les mesures que han de prendre, i que puguen obtenir el finançament necessari per a totes dues coses’.

Aquesta acció pilot s’emmarca dins l’Observatori Regional de Finançament de la Innovació engegat per l’Ivace l’abril de 2019, amb la participació dels agents que ofereixen instruments financers i d’inversió des de l’àmbit públic i privat i els que demanden aquest tipus d’instruments que van des d’empreses consolidades fins a start-ups.

Versatilitat del sector tèxtil

Climent considera que el sector tèxtil és ‘innovador i versàtil i històricament ha sabut adaptar-se als vaivens del mercat i ho ha demostrat en les últimes setmanes amb la seua col·laboració immediata per a fer front a la crisi sanitària amb la fabricació de màscares’.

De cara al futur escenari, l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana consideren ‘importantíssim’ fomentar i mantenir les cadenes de producció valencianes per a evitar així la dependència, tant de matèries primeres com de producte acabat procedent de tercers països, ‘i aconseguir fer front a curt termini a la demanda i evitar desproveïment’.

En aquesta mateixa línia, la patronal considera que ‘la reestructuració comportarà l’automatització dels processos de producció, per a poder fabricar un producte competitiu, amb la consegüent necessitat d’inversió en maquinària i traçabilitat’. A més, s’ha mostrat decidida a treballar per la transferència de tecnologia i coneixement de les universitats i centres d’investigació a les empreses, focalitzada en articles de més valor afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any