La Conselleria d’Educació ha activat l’espai telematricula.es per al procés telemàtic d’admissió d’alumnes del curs 2021-2022. Aquest procediment és “important, especialment per a les famílies amb fills i filles nascudes en 2019 i 2018 que els matriculen per al pròxim curs escolar en aules d’Infantil de dos anys gratuïtes i en Infantil de tres anys, respectivament”, ha subratllat el departament que dirigeix Vicent Marzà en un comunicat.

La Conselleria ha posat en marxa el portal i la clau d’admissió corresponent per a iniciar els tràmits es podrà obtenir a partir del dia que comença el procediment en cada etapa educativa. És per això que les primeres a poder disposar de la clau d’admissió seran les persones que vulguen accedir el curs que ve a estudis d’FP. En aquest cas, el període per a fer el procés d’admissió arranca el 21 de maig i es podrà fer fins a l’1 de juny.

Les famílies que comencen el tràmit per a les etapes d’Infantil i Primària podran tramitar la clau d’admissió a partir del 25 de maig i tenen fins al 2 de juny per a presentar telemàticament les sol·licituds.

En el cas de l’ESO, aquest tràmit es duu a terme només si les famílies decideixen de canviar el centre educatiu dels fills. Tot l’alumnat que passa de Primària a ESO està adscrit en un centre de Secundària i, per tant, si les famílies no volen canviar-lo, no han de fer l’admissió, ja que els fills ja compten amb una plaça reservada.

En el cas d’FP de grau mitjà i superior, així com Batxillerat, com són estudis no obligatoris, tot l’alumnat que vulga optar a una plaça de primer curs ha de fer el procés d’admissió encara que no canvie de centre educatiu.

Primer pas

El primer pas per a fer la tramitació telemàtica és accedir a telematricula.es i generar la clau. En la finestra ‘Clau d’admissió’, es demanarà el número de DNI del pare, mare o tutor legal sol·licitant, el número de suport IDESP (codi de 9 lletres i números que hi ha en el DNI) i la data de naixement de la persona sol·licitant, així com una adreça de correu electrònic.

Els estrangers que no tinguen DNI ha d’emplenar les mateixes dades, però amb el NIE. A part de posar-lo, caldrà emplenar una casella amb el número de suport IXESP (codi inclòs en les targetes d’estrangers i permisos de residència), així com la data de naixement de la persona sol·licitant.

Una vegada feta aquesta primera gestió, el sol·licitant rebrà per correu electrònic l’identificador i la contrasenya. És important que es conserve la clau d’accés, l’identificador i la contrasenya per a poder fer, posteriorment, reclamacions quan s’hagen fet públiques les llistes provisionals, així com per a consultar els resultats de l’adjudicació de places.

Amb la clau d’accés es podrà accedir al formulari electrònic de la finestra ‘Procés d’admissió’ en què, pas a pas, caldrà emplenar les dades de sol·licitud de centres educatius ordenats de manera preferent. Cal recordar que es poden triar fins a deu opcions per alumne.

En totes les etapes, mentre estiga obert el termini de presentació de sol·licituds, les famílies podran modificar les peticions de places escolars tantes vegades com vulguen, ja que només es tindrà en compte l’última sol·licitud presentada.

Les persones que no tenen DNI/NIE o les que no tenen accés a mitjans electrònics podran fer el procediment d’admissió de manera presencial als centres educatius on vulguen sol·licitar plaça com a primera opció en les mateixes dates en les quals està determinat el procediment telemàtic.

Tots els centres sostinguts amb fons públics seran centres d’atenció als usuaris. En aquests punts, a través de la mateixa aplicació per a fer l’admissió telemàtica, es tramitarà el procediment en les mateixes condicions que la resta de sol·licitants.

Novetats

En el cas d’Infantil i Primària, a diferència de l’any passat, amb una única clau d’admissió les famílies podran sol·licitar tantes places com fills vulguen matricular. Per a la resta d’etapes educatives (ESO, Batxillerat i FP), cal generar una clau d’admissió per a cada sol·licitud que es vulga fer.

Una altra novetat destacada en l’admissió escolar del curs 2021-2022 és que l’alumnat nascut de part múltiple, si la família ho vol, tindrà assegurada la plaça en el mateix centre educatiu. Les famílies han de fer una sol·licitud per cada bessó, marcar la casella específica que indica la voluntat que les peticions siguen agrupades i així es baremaran de manera automàtica com una única sol·licitud.

La primera data important serà la publicació de vacants. Aquest dilluns 10 de maig s’incorporarà a telematricula.es tota l’oferta d’FP Bàsica, cicles de grau mitjà i superior per al pròxim curs. Dilluns 24 de maig serà el torn de l’oferta d’Infantil i Primària, i el 2 de juny, de la d’ESO i Batxillerat.

El segon pas que s’activarà és el de la presentació de sol·licitud de plaça: entre el 21 de maig i l’1 de juny en FP, del 25 de maig al 2 de juny en Infantil i Primària, i del 3 al 14 de juny en ESO i Batxillerat.

Hi haurà una finestra anomenada ‘Llistes provisionals’ amb les persones admeses, on es podrà accedir per a consultar els resultats de l’admissió, que s’activarà el 16 de juny en Infantil i Primària, el 7 de juliol en FP Bàsica, el 13 de juliol en FP de grau mitjà i superior i el 14 de juliol en ESO i Batxillerat.

Si no s’està conforme, des del mateix dia de la publicació de les adjudicacions provisionals, les famílies poden presentar al·legacions des del botó que hi ha per a aquesta finalitat, en què es desplegarà el formulari electrònic corresponent. Els terminis exactes per a fer reclamacions estaran explicitats a la web.

Llistes definitives

Una vegada estudiades les reclamacions, es publicaran les llistes definitives: el 30 de juny per a Infantil i Primària, el 15 de juliol en FP Bàsica, el 22 de juliol en FP de grau mitjà i superior i el 23 de juliol en ESO i Batxillerat.

Quan les famílies sàpien el centre educatiu on poden escolaritzar el fill han de procedir a la matriculació efectiva. Com aquest últim pas és presencial, cal que contacten amb el centre educatiu en concret o consulten la seua pàgina web específica, on s’informarà dels torns configurats segons cada curs i etapa dins dels terminis establits.

En el cas d’Infantil i Primària, aquesta última fase es farà entre l’1 i el 16 de juliol de manera presencial en el centre educatiu en concret. Allí es verificaran els documents o les situacions al·legades en el procés d’admissió telemàtica.

En cas que s’haja marcat la casella d’existència de no convivència dels progenitors, s’haurà d’aportar la signatura i consignar les dades del pare, mare, tutor/a legal que no ha fet la sol·licitud de plaça.

En FP Bàsica, el termini de matrícula va del 16 al 22 de juliol. L’endemà, el 23, s’obri per a FP de grau mitjà i superior i es tanca el 30 de juliol. En ESO i Batxillerat va del 26 al 29 de juliol.

Les lletres que establiran l’ordre d’adjudicació de places en cas d’empat en la baremació, segons el sorteig fet davant notari, són EV per al primer cognom i ÑY per al segon cognom quan hi haja coincidència amb el primer. En cas de no disposar d’un segon cognom, es considerarà que aquest comença amb AA.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.