Educació és tot

  • «L'educació i la formació d'alta qualitat és una de les millors herències que podem deixar a les futures generacions»

Óscar Borrell
11.02.2020 - 15:37
Actualització: 11.02.2020 - 16:37
VilaWeb

L’educació és la base de la societat que ens uneix i que ens permet de viure en convivència. Ho hem sentit a dir al Dr. Cavadas o al mestre Pablo Pineda. Ells ens han recordat com és d’important invertir en educació. Nosaltres com a govern sempre hem sigut conscients de la seua transcendència en la societat i, per això, l’hem situada com una de les nostres prioritats d’actuació.

Estem invertint en futur. Aquesta setmana rebíem la visita del director general de Formació Professional i Ensenyaments Especials, l’amic Manolo Gomicia. Una visita significativa perquè representa el treball previ fet i que continuarem fent per a dotar Ontinyent de les instal·lacions educatives així com de tota l’oferta formativa que la nostra ciutat mereix i necessita. Som conscients que cal fer visibles els nostres estudis d’FP entre el nostre jovent perquè sàpiguen que és una opció formativa vàlida, alhora que entenem que cal recuperar els estudis del tèxtil que, actualment, calen per a tenir una alta qualificació i ocupabilitat. És precisament l’ocupabilitat una altra de les nostres obsessions. Juntament amb la Generalitat Valenciana, instituts i patronal, estem treballant tota l’oferta de Formació Professional a la nostra ciutat perquè en un món globalitzat com en el que vivim és fonamental de tindre una oferta adequada a la realitat del nostre entorn perquè continue reduint-se la taxa de desocupació.

Aquesta oferta formativa és tan important com tindre unes instal·lacions adients al segle XXI. En aquest sentit, l’any 2020 el recordarem per començar un ‘tsunami’ educatiu en obres que permetrà que els i les nostres joves aprenguen en condicions dignes i justes a través del Pla Edificant de la Generalitat Valenciana. El CEIP Carmelo Ripoll, per exemple, ja no té amiant en les instal·lacions i prompte començaran a arribar als altres centres les millores. De fet, aquesta setmana passada s’han adjudicat les redaccions dels projectes per al CEIP Vicent Gironés, CEIP Bonavista i CEIP Martínez Valls. Però no sols amb el Pla Edificant estem millorant els col·legis. El nostre treball conjunt amb altres administracions com, en aquest cas és la Diputació de València, ha permés que el centre La Solana tinga un sistema de calefacció intel·ligent que aconseguirà reduir la factura econòmica a les butxaques dels ontinyentins i ontinyentines, alhora que suposarà un estalvi d’energia que millorarà el nostre planeta.

Aquestes millores no són intranscendents, sinó que són essencials perquè el professorat dispose de tot el necessari per a traure el millor rendiment del nostre jovent. A Ontinyent tenim un campus universitari, que acull cada any més de mil alumnes i que està completament consolidat a la ciutat. Som, a més, conscients que per a aprendre no hi ha límit d’edat. Per això, hem treballat incansablement a través la Universitat de València i la Fundació Campus d’Ontinyent per a establir ponts entre la societat i la universitat. A través del programa Unisocietat hem aconseguit que tota la societat puga beneficiar-se de la transmissió de coneixement.

Així mateix, dins la Fundació Campus Ontinyent també vam tindre molt present que l’educació també és investigació. Per això, vam decidir de posar en marxa el Premi Balarma en investigació en educació infantil. Sense por d’equivocar-nos, podem afirmar que és el premi més important a tota Espanya en l’àmbit de l’educació infantil.

A través de la innovació, la renovació pedagògica i les diverses campanyes de sensibilització que han comptat amb la participació dels centres escolars com són la campanya ‘Aigua d’Ontinyent: per a beure, per a viure’, però també activitats en moments clau com el dia contra la violència de gènere, la setmana pedagògica d’Ontinyent o el projecte Esport i Dona, que ha obtingut el reconeixement de la Generalitat Valenciana, aconseguirem d’assolir l’objectiu 4 dels ODS que treballa per garantir una educació inclusiva, equitativa i de promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida. L’educació i la formació d’alta qualitat és una de les millors herències que podem deixar a les futures generacions, perquè com bé diu el director d’un periòdic local i com també encapçala el meu treball final de màster: ‘l’educació és cosa de tota la tribu’.

Óscar Borrell Morant · Regidor coordinador de l’Àrea d’Educació, Esports i Joventut de l’Ajuntament d’Ontinyent

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any