El Ballet Opera d’Ontinyent obre aquest diumenge, a les 19.00, la Cavalcada del Foc, una de les propostes més consolidades del programa oficial d’actes de les Falles de València. Dimonis, músics, actors i ballarins participen en aquest preludi de la ‘cremà’, un festeig itinerant que discorrerà al llarg del carrer de Colom, des de la cruïlla amb el carrer de Russafa fins a la plaça de la Porta de la Mar.

Amb aquest esdeveniment es recuperen elements del patrimoni festiu valencià que havien quedat en desús a la ciutat, com eren les bèsties de foc (dracs, àguiles, tortugues…), tradicionals en el seguici festiu valencià. També la reaparició dels diables, representacions populars molt esteses per totes les comarques, segons ha informat la Junta Central Fallera (JCF) en un comunicat.

Però la Cavalcada del Foc també rememora elements del patrimoni festiu faller, com era el costum d’encendre les falles amb bèsties que hi havia a finals del segle XIX, o l’antiga Cavalcada del Foc que es va fer entre els anys 1932 i 1934, amb la participació de comparses de diables i carrosses del déu Plutó.

La desfilada arrencarà amb l’espectacle d’animació del Ballet Opera i també es podrà escoltar també la música del Grup de l’Escola de ‘dolçaina i tabal’ de la pròpia JCF i del grup La Xafigà de Muro d’Alcoi, acompanyant les representants de les cases regionals de València en el món, les reines de les festes d’altres poblacions convidades i les Falleres Majors de València 2017, Raquel Alario i Clara Parejo, amb les seues Corts d’Honor .

A continuació Maracaibo Teatre d’Elx mostrarà l’espectacle ‘La Tribu del Drac’ i després ja arribarà el foc amb la colla Dimonis Enroscats de l’Alcúdia, el grup Interpenyes de Paterna i la colla Dimonis de Mislata.

El públic podrà vibrar també amb l’actuació d’Espectacles Pyros de Beneixama i, com ja és tradició, la colla de Dimonis de Massalfassar acompanyarà l’espectacular Tartuga que tanca la desfilada.

Apoteosi a la Porta de la Mar
Com a apoteosi final de la Cavalcada del Foc, la Colla de Dimonis de Massalfassar ha preparat un espectacle de llum i de color al voltant de la Porta de la Mar, amb la recuperació de les estructures de fusta que es feien servir per als castells tradicionals. Aquest acte servirà per escampar simbòlicament el foc per tot València com un preludi de la ‘cremà’.

La Cavalcada del Foc és un festeig organitzat per la Delegació de Promoció de la Junta Central Fallera. L’etiqueta de l’esdeveniment serà # CavalcadaFoc17 en xarxes socials.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]