El Cant de la Sibil·la es representa aquest dimecres a l’Olleria

VilaWeb
Redacció
27.12.2016 - 16:05
Actualització: 27.12.2016 - 17:05

L’església parroquial Santa Maria Magdalena de l’Olleria acull aquest dimecres 28 de desembre una representació del Cant de la Sibil·la, una peça medieval de teatre religiós que pronostica l’arribada del Messies i una terrible fi del món i que es representava tradicionalment el 24 de desembre a la nit, just abans de la Missa del Gall.

Normalment, el protagonitzava un xiquet o una dona vestits de sibil·la –una endevinadora del món pagà–, amb mantell de seda i una espasa a la mà. La cançó, que sol ser interpretada a cappella, es basa en una melodia d’origen mossàrab i es va traduir al català al segle XIII.

La representació a l’Olleria es farà a les 21.00, amb la participació del Cor i Banda de l’Associació Escola Musical La Nova i la Colla de dolçaines i tabals La Morralla, de l’Olleria; el ballet Alícia Montava de Cocentaina; l’Ensembre de Ministrils Ciutat de Gandia; l’Escola de Música del Grau de Gandia; i els Campaners de l’Alqueria de la Comtessa. Juan M. Terrazas s’encarrega de la direcció artística, i Lourdes Micó és la cantant que fa de Sibil·la.

La interpretació d’aquest cant era un costum molt estès per tota l’Europa medieval i, tal com algunes fonts apunten, podria ésser fruit de la por que originava l’arribada de l’any 1000. Al segle XVI va anar desapareixent arran les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritu pagà. Només es va conservar intacte a l’Alguer i a Mallorca, on el 2010 fou declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’interès pel ‘Cant de la Sibil·la’ va renéixer al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes, i de mica en mica s’ha anat recuperant en molts indrets del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any