El Consell allarga fins al 15 de febrer les restriccions decretades la setmana passada

Afig mesures noves, com l'ús obligatori de la màscara també a l'hora de fer esport

VilaWeb
Redacció
29.01.2021 - 16:22
Actualització: 29.01.2021 - 17:22

El Consell ha decidit de prorrogar fins al 15 de febrer les restriccions contra la covid, ja que els contagis continuen disparats i la pressió assistencial és màxima. Les principals mesures són la limitació de les reunions als convivents a l’espai privat i a dues persones de dos nuclis de convivència a l’espai públic. Així mateix, es tanquen completament els bars i restaurants, els comerços no essencials han de tancar a les 18.00 i el cap de setmana hi ha confinament municipal a les ciutats de més de 50.000 habitants.

De totes maneres, la pròrroga inclou noves restriccions com l’ús de la màscara pels majors de sis anys, fins i tot quan es faça esport o s’estiga a la platja o piscina. A més, s’ordena el tancament complet de les saunes, spa, solàriums, banys turcs, balnearis, sales de massatges i establiments similars.

Vegeu els detalls de les mesures, tant les noves com les que ja s’havien establert anteriorment i es mantenen:

Els limiten les reunions socials a dues persones no convivents

—Es limita als convivents les reunions a l’espai privat i a dues persones de dos nuclis de convivència a l’espai públic. En tots dos casos s’apliquen les següents excepcions: reunions laborals o institucionals, activitats en l’àmbit educatiu i les cures a persones vulnerables.

Confinament nocturn a les 22.00

—El confinament nocturn continuarà a les 22.00 i durarà fins a les 6.00. Però la intenció del govern valencià és d’avançar-lo a les 20.00. Ximo Puig ha demanat diverses vegades el govern espanyol que se’ls permeta d’avançar l’hora del confinament nocturn, però per fer-ho cal canviar el decret de l’estat d’alarma.

Tancament perimetral

—Es prorroga el tancament perimetral del País Valencià. Només es podran fer desplaçaments justificats: tornada a la residència habitual, cura d’un familiar dependent, exàmens oficials, desplaçament al lloc de treball, assistència a centres sanitaris o casos de força major.

—I hi ha un tancament perimetral municipal de les ciutats de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana i festius. S’aplicarà des de les 15.00 de divendres a les 6.00 de dilluns, i des de les 15.00 de la vespra a les 6.00 de l’endemà de la festa. Les ciutats de més de 50.000 habitants són València, Alacant, Elx, Castelló, Torrevella, Torrent, Oriola, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig, Elda-Petrer i Vila-real.

Bars i restaurants tancats

—S’estableix el tancament total de l’hoteleria durant catorze dies. Els bars i restaurant podran servir menjar a domicili.

—Sí que es permet de servir menjar als restaurants que estan dins dels hotels, però només als clients de l’allotjament. Les àrees de servei no queden subjectes a aquesta mesura, així com els menjadors escolars o que hi ha a les empreses o hospitals.

Comerços i centres comercials tancaran a les 18.00

—Tots els comerços, a excepció dels essencials, tancaran les portes a les 18.00. El Consell ha identificat com a essencials la venda d’aliments (també per a animals de companyia), begudes, productes higiènics i ortopèdics, així com les perruqueries, les òptiques i els establiments farmacèutics i sanitaris.

—Es redueix al 30% la cabuda permesa en grans superfícies comercials i en locals al detall, incloent-hi la capacitat dels aparcaments i els espais per a l’estacionament.

—Se n’exceptua l’activitat de comerços d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, perruqueria i veterinària, que continuarà al 50%.

Competicions esportives i altres activitats

— Tancament de tots els complexos esportius. Només poden entrar aquelles persones que es dediquen a l’esport de forma professional.

Activitats socials i espectacles

—La cabuda de les sales de vetlatori, enterraments i cerimònies fúnebres serà de 15 persones a l’aire lliure i de 10 persones en espais tancats.

—La cabuda de casaments i bateigs serà de 15 persones a l’aire lliure i de 10 persones en espais tancats.

—Tanquen els centres socials, casinos, clubs i establiments d’anàloga naturalesa.

—No es permeten esdeveniments o activitats amb concentració de persones: espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibició d’animals i celebracions populars.

—No es permeten els espectacles itinerants.

Activitats culturals

—Les biblioteques podran fer activitats, sempre que no se supere el 75% de la cabuda autoritzada i s’adopten les mesures necessàries per al control de les aglomeracions.

—En els museus i sales d’exposició la cabuda permesa serà del 75%. En les activitats educatives, conferències, tallers i, en general, programes públics, es limitarà l’assistència al nombre de persones que permeti de mantenir la distància de seguretat interpersonal.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes