El Consell aprova una primera partida d’ajudes per als afectats per la gota freda de 23,5 milions d’euros

  • Es concediran ajuts de 1.500 euros ‘immediats i sense paperassa’ per persona per a béns personals de primera necessitat

VilaWeb
Redacció
22.09.2019 - 16:55
Actualització: 22.09.2019 - 18:55

El Consell ha aprovat dos decrets urgents d’ajudes per als afectats per la gota freda de la setmana passada: un per a donar resposta als béns personals de primera necessitat, amb 1.500 euros ‘immediats i sense paperasses’ –fins a un màxim de 4.500 per persona i amb un total de 13,5 milions–, i un altre per als ajuntaments amb deu milions en ajudes.

En el ple celebrat aquest divendres a Oriola, ha acordat les actuacions pel temporal de pluges intenses, fenòmens costaners i vent entre l’11 i el 14 de setembre, segons ha anunciat la vice-presidenta i portaveu, Mónica Oltra.

Amb el primer decret es concedeixen ajudes directes i urgents a particulars perquè puguen fer front a la pèrdua de béns de primera necessitat, com ara roba o utensilis de cuina. De manera ‘immediata’ hi haurà una bestreta de 1.500 euros ‘sense necessitat de cap garantia’ i al marge de la valoració posterior de danys, i després podrà arribar a un màxim de 4.500 euros per persona. El total serà de 13,5 milions d’euros.

Aquestes subvencions són directes per ‘raons econòmiques, socials i humanitàries’ i independents de les que concedisca el consorci d’assegurances. En seran beneficiaris qui tinga un habitatge situat en algun dels municipis afectats, amb el límit d’una petició d’ajuda per immoble.

Per a registrar les peticions hi haurà un termini de 15 dies a partir de la publicació de l’ordre en el Diari Oficial de la Generalitat, que Oltra ha garantit que serà ‘de tramitació molt ràpida’. La documentació es podrà presentar tant als ajuntaments com en les oficines comarcals.

El pagament de la subvenció es farà per transferència bancària, una vegada fet el peritatge dels danys, fins al màxim de 4.500 euros per persona. Aquesta línia pretén que els afectats ‘recuperen les pertinences i béns bàsics per a recuperar la normalitat de les seues vides’.

Deu milions per als ajuntaments
Per als ajuntaments afectats hi ha una altra sèrie d’ajudes, de deu milions d’euros, que permeten de compensar despeses extraordinàries durant l’episodi d’emergència. Els municipis tenen 45 dies per a presentar les valoracions en la subdirecció general d’Emergències, amb el suport de tècnics de la Generalitat i de les diputacions.

Les subvencions es concediran en règim de concessió directa. Els ajuntaments hauran de presentar una declaració certificada, també en un termini de 15 dies des de la publicació del decret, de les despeses extraordinàries des de l’11 de setembre fins al dia que aparega l’ordre en el DOGV.

Municipis afectats
A la Vall d’Albaida, es poden acollir a les ajudes a veïns i ajuntaments les localitats d’Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Atzeneta d’Albaida, Bellús, Beniatjar, Benigànim, Bocairent, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, la Pobla del Duc, Llutxent, l’Olleria i Ontinyent.

Declaració de zona afectada
A més de les ajudes, el Consell insta al govern espanyol a declarar les localitats afectades com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil –la denominació tècnica de zona catastròfica– i a tramitar subvencions estatals i activar el fons de solidaritat de la UE per a catàstrofes naturals greus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any