El Consell ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda espanyol que habilite una solució per als ajuntaments amb més dificultats financeres, de manera que substituïsca les retencions que els aplica en la participació en els tributs de l’Estat per préstecs amb tipus d’interès baixos. Actualment, en aquestes retencions se’ls aplica un interès del 6%.

La secretària d’Hisenda de la Generalitat, Clara Ferrando, ha demanat a la titular de Finançament Autonòmic i Local del govern espanyol que s’adopten mesures extraordinàries per part del departament que dirigeix ​​Cristóbal Montoro per ‘deixar d’ofegar els municipis valencians en una situació financera especialment delicada’, segons informà la Generalitat en un comunicat.

El llistat d’ajuntaments –amb dades de tancament d’abril– enviat al govern espanyol és de 45 municipis que ‘actualment pateixen retencions de la participació en els ingressos de l’Estat, una de les seues principals fonts d’ingressos juntament amb els tributs propis’.

En aques llistat hi apareixen quatre municipis de la comarca. Albaida, a l’ajuntament del qual se li van retenir en abril d’enguany 48.821,87 euros que li pertocaven dels tributs estatals, Bellús, amb 2.632,83 euros; Castelló de Rugat, 16.917,00 euros; i Ontinyent, tot i que el document recull una retenció de només 0,01 euros.

L’adhesió dels ajuntaments al Pla de Pagament a Proveïdors va comportar en el seu moment la formalització de préstecs per part dels ajuntaments per tornar aquests fons. Tot i això, ‘a aquells ajuntaments que no van complir els requisits se’ls aplica una retenció en la Participació en els Ingressos Tributaris de l’Estat que comporta un interès del 6%’.

Situació ‘dramàtica’
‘Els ajuntaments han de fer front a la mala gestió dels governs de les etapes anteriors. En alguns, la situació és dramàtica i afecta directament els veïns de les localitats que veuen com els serveis que presta el municipi es ressenten. No és just que els veïns paguen les conseqüències de la mala gestió política’, ha manifestat Clara Ferrando.

Davant d’aquesta situació, des del Servei de Tutela Financera de les Entitats Locals, adscrita a la Secretaria d’Hisenda, es va adquirir el compromís de coordinar una actuació conjunta amb el ministeri espanyol i les diputacions. En aquests municipis afectats, el problema és la retenció practicada del 50%, a conseqüència dels mecanismes extraordinaris de finançament als quals es van acollir i que, segons Hisenda, els impedeix de fer front al pagament de les despeses corrents i a la prestació dels serveis públics obligatoris.

Per a aquests municipis, la Generalitat intenta arribar a un acord amb el ministeri que els permeta ‘seguir fent front al deute sense deixar de prestar els serveis bàsics fonamentals’.

Col·laboració amb Diputacions
Davant la possibilitat que el ministeri atenga la reivindicació de la Generalitat, la secretària d’Hisenda ha celebrat les primeres reunions amb responsables de la Diputació de València per arbitrar una ajuda tècnica als municipis que ho sol·liciten per tal de millorar la seua situació financera. Ferrando ha avançat que la intenció és d’estendre aquesta col·laboració a les diputacions d’Alacant i Castelló.

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.