El Consell destina 151.000 euros a Llutxent, Pinet i Quatretonda per a pal·liar danys de l’incendi de l’estiu passat

  • A Gandia, on el foc va afectar més superfície i béns, es destinaran 1,8 milions d'euros

VilaWeb
Redacció / EP
22.03.2019 - 16:06
Actualització: 22.03.2019 - 17:06

El ple del Consell ha aprovat les bases reguladores d’ajudes directes per a accions ditigides a pal·liar danys produïts per incendis forestals en 2017 i 2018. En el cas de l’incendi d’agost passat, es destinaran 1.952.000 euros a càrrec al Fons de Contingència del Pressupost de la Generalitat per a 2019.

En concret es destinaran 71.433,83 euros a Llutxent, 78.264,98 a Pinet i 1.340 a Quatretonda. La part més grossa serà per a Gandia, el terme més afectat per aquell foc, que rebrà 1.801.138,39 euros.

Les ajudes s’hauran de destinar a actuacions de reparació dels danys en les infraestructures i béns de titularitat pública, dels que hagen pogut patir les instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents dels forestals.

També hauran d’anar destinades a pal·liar els danys a béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques que no estigueren coberts pel sistema d’assegurances. No seran subvencionables, segons el decret, les actuacions dirigides a noves infraestructures i béns públics, a noves infraestructures agràries ni a la construcció d’immobles nous.

Els imports tindran la consideració d’ajudes directes i s’hauran de destinar exclusivament a la realització, per part dels ajuntaments, d’actuacions per a pal·liar els danys produïts per l’incendi forestal.

Detall de les ajudes

Aquestes ajudes es podran destinar a cobrir els danys fins al 100% del valor dels danys produïts pels incendis forestals en béns i infraestructures de titularitat pública; instal·lacions, béns i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents del forestal.

Per destrucció total de l’habitatge, fins al 100% dels danys valorats, sense que es puguen superar 15.120 euros, si és habitatge habitual, i 12.118 euros, si és habitatge no habitual, mentre que se subvencionarà fins al 50% els danys que afecten les estructures de l’habitatge, sense que es puguen superar 10.320 euros, si és habitatge habitual, i 8.974 euros, si és habitatge no habitual.

Per danys que no afecten les estructures de l’habitatge, fins al 50% dels danys valorats, sense que es puguen superar 5.160 euros, si és habitatge habitual, i 4.062 euros, si és habitatge no habitual.

Quant a l’equipament personal i domèstic bàsic de l’habitatge, es donarà una quantitat corresponent al cost de reposició o reparació dels estris afectats, que no podrà ser superior a 2.580 euros, si és habitatge habitual, i a 1.474 euros, si és habitatge no habitual.

En el cas de les ajudes directes, les corporacions locals hauran de dur a terme les actuacions previstes en un termini de fins a 12 mesos comptats des de l’endemà al de la publicació d’aquest decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, així com presentar, en l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, una memòria final que certifique la realització correcta de les actuacions, juntament amb un certificat que tots els danys eren causats per l’incendi forestal.

També s’haurà de justificar la totalitat de les despeses realitzades fins al 100% de l’aportació efectuada i incloure una relació completa que especifique el capítol de despesa i la tipologia d’actuació.

La Generalitat efectuarà un control de les actuacions de reparació dels danys que consistirà en la realització d’una anàlisi de camp sobre un mínim del 5% de les sol·licituds presentades i del 5% del volum sol·licitat, seleccionades mitjançant un procediment aleatori corregit per criteris de factors de risc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any