El Consell destina un milió en ajuts per a pal·liar danys causats pels temporals de pluja de 2016

  • En total, la Generalitat aportarà 13 milions d'euros a tot el País Valencià

VilaWeb
Redacció
28.09.2017 - 16:46
Actualització: 28.09.2017 - 18:46

El Consell va aprovar divendres passat mesures per a pal·liar els danys produïts pels episodis de forta pluja dels mesos de novembre i desembre de 2016, com a ajudes directes als ajuntaments per valor de set milions d’euros. A la Vall d’Albaida, els municipis es beneficiaran d’un milió d’euros (taula per municipis en pdf).

D’una banda, el Consell ha aprovat les bases reguladores dels ajuts directes als ajuntaments per a accions dirigides a pal·liar els danys produïts per aquelles plogudes i, d’altra banda, ajudes per valor de set milions amb càrrec al Fons de Contingència dels Pressupostos de la Generalitat per 2017.

Els imports consignats com a ajudes directes s’hauran de destinar exclusivament a la realització, per part dels ajuntaments indicats, d’actuacions per a pal·liar els danys produïts per la pluja, de conformitat amb les valoracions presentades.

En el cas dels ajuts directes, les corporacions locals duran a terme les actuacions previstes en un termini de fins a 12 mesos, comptats des de l’endemà de la publicació d’aquest decret en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i presentaran, davant la Direcció General de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, una memòria final que constate la realització de les actuacions, juntament amb un certificat que tots els danys ho són com a conseqüència d’aquelles pluges objecte d’aquest decret.

A més, es justificarà la totalitat de les despeses realitzades fins al 100% de l’aportació efectuada i s’inclourà una relació completa que especifique el capítol de despesa i la tipologia d’actuació.

En aquest sentit, s’han de reintegrar els fons percebuts que no s’hagen justificat en temps i forma davant la Direcció General de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Igualment, se sotmetran tant a les actuacions de comprovació que duguen a terme els tècnics competents en les matèries objecte d’aquests ajuts com a les actuacions de control financer realitzades per la Intervenció de la Generalitat i als procediments fiscalitzadors de la Sindicatura de Comptes.

De la mateixa manera, la Generalitat controlarà les actuacions de reparació dels danys objecte d’aquest decret mitjançant la realització d’un control de camp sobre un mínim del 5% de les sol·licituds presentades i del 5% del volum sol·licitat, seleccionades per un procediment aleatori corregit per criteris de factors de risc.

Altres actuacions

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ja ha dut a terme altres actuacions per pal·liar els danys ocasionats per les pluges en camins i en infraestructures agràries de regadius i que han estat finançades mitjançant fons propis i amb càrrec al Fons de contingència dels pressupostos de la Generalitat per 2017 per un import total de 6.013.945,24 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any