El departament Xàtiva-Ontinyent edita unes recomanacions per als pacients que rebutgen transfusions de sang

  • És un dels primers protocols redactats al País Valencià per a aquests casos

VilaWeb
Redacció / EP
25.07.2017 - 15:31
Actualització: 25.07.2017 - 17:31

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, disposa d’un document de recomanacions per a pacients que rebutgen la transfusió de sang.

Amb aquest nou protocol, inexistent fins ara, s’estableix ‘quines passes s’han de fer en cada moment’ davant una negativa del pacient de rebre una transfusió tant de forma programada com urgent. Amb això, el departament passa a ser un dels primers de tot el País Valencià a establir un protocol d’aquesta complexitat en el disseny i consens professional, tal com ha destacat la Generalitat a través d’un comunicat.

En la guia s’hi tracten aspectes ètics, deontològics i jurídics davant el rebuig d’un pacient a una transfusió sanguínia. Així deixa registrat i per escrit tot el procediment i determina la necessitat que el pacient tinga registrades les seues voluntats anticipades per acollir-se a aquest dret.

Des de la Gerència del Departament s’ha destacat la importància d’aquesta nova eina de treball ‘perquè quan un pacient rebutja aquesta indicació mèdica, els pacients han de desplaçar-se a altres departaments per fer-se diferents procediments clínics o quirúrgics. Ara, amb aquest document, els pacients podran disposar de més informació i recomanacions que els seran transmetran diferents professionals dels centres sanitaris’.

En la redacció d’aquest protocol hi han intervingut el doctor Manuel Rodríguez, cap del Servei de Cures Intensives de l’Hospital Lluís Alcanyís i president del Comitè d’Ètica Assistencial; el doctor Manuel Hernández, cap del Servei d’Hospitalització Domiciliària; Jesús García Varea, màster en Bioètica i infermer de la U.H.D., i l’infermer supervisor de Laboratori, Antonio Sifre i la infermera gestora Loli Perales. També han participat en l’elaboració professionals de la judicatura, el dret, i la salut.

El document l’han aprovat tots els caps de servei del Departament, així com de l’Atenció Primària i les direccions mèdica i d’infermeria corresponents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any