El documentari sobre l’emigració a l’Argentina de ‘l’any deu’ es projecta divendres a Albaida

  • 'L’any deu: l'emigració de la Vall d’Albaida a l'Argentina' relata el moviment migratori causat per la plaga de la fil·loxera

VilaWeb
Redacció
09.04.2019 - 16:19
Actualització: 09.04.2019 - 18:19

Divendres 12 d’abril es projecta al cinema Odeon d’Albaida, a les 20.00, el documentari L’any deu: l’emigració de la Vall d’Albaida a l’Argentina, una aproximació al moment històric en què molts habitants de la comarca hagueren d’emigrar a causa de la plaga de la fil·loxera que arrasà el cultiu de la vinya. La Vall d’Albaida patí de manera dramàtica aquella crisi, tant que ha deixat en la memòria col·lectiva el record de ‘l’any deu’ com a sinònim de desgràcia o descontrol.

Prenent aquesta expressió, el documentalista Lluís Pérez, el músic Josep Mira i Casimir Romero com a guionista van elaborar el documentari, on es recorda aquell moviment migratori cap a Barcelona, Occitània, Alger i sobretot a l’Argentina. Per a aquest treball es van fer entrevistes a descendents dels valldalbaidins que decidiren d’anar-se’n a l’Argentina, on visitaren el Centre Valencià de Rosario. També s’hi detalla informació recopilada a través d’especialistes en història, literatura, biologia i botànica, i art.

Es calcula que prop del 30% de la població de la Vall es va veure obligada a buscar faena fora de la comarca, i l’Argentina es convertí en un dels països que acollí més emigrants. El país americà s’havia convertit en un territori exportador de productes agrícoles després de la colonització de la Pampa i la Patagònia en l’anomenada ‘guerra contra el indio’, que significà la massacre dels pobles mapatxe i tehuelxe.

Dels valldalbaidins que anaren fins a l’Argentina, la majoria es quedaren a Buenos Aires treballant en el sector serveis. Uns altres arribaren a Rosario i Córdoba i trobaren faena en l’agroindústria i, uns quants, es guanyaren la vida en les vinyes de les províncies de Mendoza i San Juan.

A l’acte hi assistiran Casimir Romero i Rafa Amorós, que participaran en un col·loqui amb el públic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem