Divendres 12 d’abril es projecta al cinema Odeon d’Albaida, a les 20.00, el documentari L’any deu: l’emigració de la Vall d’Albaida a l’Argentina, una aproximació al moment històric en què molts habitants de la comarca hagueren d’emigrar a causa de la plaga de la fil·loxera que arrasà el cultiu de la vinya. La Vall d’Albaida patí de manera dramàtica aquella crisi, tant que ha deixat en la memòria col·lectiva el record de ‘l’any deu’ com a sinònim de desgràcia o descontrol.

Prenent aquesta expressió, el documentalista Lluís Pérez, el músic Josep Mira i Casimir Romero com a guionista van elaborar el documentari, on es recorda aquell moviment migratori cap a Barcelona, Occitània, Alger i sobretot a l’Argentina. Per a aquest treball es van fer entrevistes a descendents dels valldalbaidins que decidiren d’anar-se’n a l’Argentina, on visitaren el Centre Valencià de Rosario. També s’hi detalla informació recopilada a través d’especialistes en història, literatura, biologia i botànica, i art.

Es calcula que prop del 30% de la població de la Vall es va veure obligada a buscar faena fora de la comarca, i l’Argentina es convertí en un dels països que acollí més emigrants. El país americà s’havia convertit en un territori exportador de productes agrícoles després de la colonització de la Pampa i la Patagònia en l’anomenada ‘guerra contra el indio’, que significà la massacre dels pobles mapatxe i tehuelxe.

Dels valldalbaidins que anaren fins a l’Argentina, la majoria es quedaren a Buenos Aires treballant en el sector serveis. Uns altres arribaren a Rosario i Córdoba i trobaren faena en l’agroindústria i, uns quants, es guanyaren la vida en les vinyes de les províncies de Mendoza i San Juan.

A l’acte hi assistiran Casimir Romero i Rafa Amorós, que participaran en un col·loqui amb el públic.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.