El feminisme i el sector agrícola en els darrers debats sobre la transició a la comarca

  • L'IEVA tanca amb les dues taules redones les jornades iniciades l'estiu passat

VilaWeb
Redacció
29.11.2015 - 00:02

Amb les dues taules redones previstes per a dimecres i dijous vinents s’acabaran els actes organitzats per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) sobre la transició política a la comarca, i en què més de setanta persones hi han intervingut, majoritàriament en tant que protagonistes d’aquell moment històric.

Dimecres, la taula redona estarà dedicada a tractar els moviments de reivindicació feminista, amb la participació de dones que des de la seua localitat es van involucrar en la defensa de la igualtat. Hi intervindran Fina Català (Albaida), Maria Soler (Ontinyent), Elena Tormo (Alfarrasí), Emília Tortosa (Ontinyent), Maria Chapí (Aielo de Malferit) i M. Carmen Agulló (Montaverner). L’acte, presentat i moderat per Maribel Collado, serà a les 19.30 al Centre Cultural Caixa Ontinyent.

L’última de les activitats serà la taula redona de dijous, dia 3, sobre la situació de l’agricultura durant els anys de la transició. En aquest cas els intervinents seran l’ex-secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Joan Ramon Peris, el membre d’aquest sindicat agrari Ricardo Català, i el tècnic agrícola Ignasi Peñarrocha, moderats per David Mahiques. Aquesta activitat s’ha programat al saló de plens de l’Ajuntament de Quatretonda, a les 19.30.

Una programació ambiciosa

Les jornades sobre la transició a la Vall d’Albaida, iniciades el mes d’agost passat, s’han dividit en dos àmbits. D’una banda, se n’han fet de caràcter local a Albaida, Bocairent, Castelló de Rugat, Llutxent, l’Olleria, la Pobla del Duc, Ontinyent i Quatretonda entre setembre i octubre. A novembre i desembre s’han realitzat les d’àmbit comarcal, a a Ontinyent i Quatretonda. Els organitzadors, sense defugir del tot l’academicisme dels historiadors que també hi han tingut el seu espai, han volgut donar el protagonisme a les persones que van viure de primera mà aquell moment de canvi perquè expliquen els fets, les circumstàncies i les decisions que es van viure i prendre.

S’hi han inclòs xerrades i taules redones que han tractat qüestions com els movimentrs sindicals i el món empresarial, els primers ajuntaments democràtics, el feminisme, el paper de l’Església, i l’auge del cooperativisme, entre més. A més, la Universitat de València ha col·laborat en aquestes jornades dedicant a aquesta temàtica un dels cursos de la Universitat d’Hivern celebrats al Campus d’Ontinyent, i el cine club Utiye programat dues pel·lícules relacionades amb la transició.

L’IEVA ha aprofitat la iniciativa per a recopilar informació que servirà per a possibles investigacions posteriors, i alhora impulsar la creació d’un arxiu històric amb material referit a aquella època, en què es puguen aplegar cartells, fotografies, adhesius, documentació política, etc, per a la qual cosa ha sol·licitat tothom qui en tinga que si hi vol col·laborar l’aporte per a digitalitzar-lo. Durant les jornades, a més, s’han fet dues exposicions dedicades a la transició, una a Ontinyent i una altra a l’Olleria.

A més dels actes públics, l’IEVA ha elaborat una publicació amb una sèrie d’articles en què els autors fan les seues valoracions d’aquell procés polític, publicat també en format pdf i que es pot consultar des d’aquest enllaç. Hi figuren textos de Maria Barberà Martínez, Josep Lluís Belda, Conxa Conca, Maria Delgado, Luís Espí, Jaime Garcia, Vicente Gil, Guillem Llin, José Llinares, Montxo Martínez, David Mira, Miguel Ramos i José Vizcaíno.

En tot aquest programa d’actes, l’IEVA ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments en què s’han realitzat activitats, de Caixa Ontinyent, Caixa Popular, la Universitat de València, el Centre d’Estudis Històrics sobre les Transicions i la Democràcia, la Diputació de València, el cine club Utiye i l’Institut Ramon Muntaner.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any