El forn de Filo

  • "El pa que fa Jesús Hernandis i els treballadors que l’ajuden (Emili, Milena i Isabel) és un aliment que els alcudians apreciem i mengem amb delit."

Josep Miquel Bausset
20.01.2022 - 19:06
Actualització: 20.01.2022 - 20:06
VilaWeb
Jesús Hernandis, a l'esquerra, amb el pa roscà

El forn de Filo és un dels forns tradicionals de l’Alcúdia, amb més història, i encara en actiu, gràcies a Déu. Desgraciadament, als nostres pobles cada vegada trobem menys forns artesanals com el de Filo (que ara porta el seu fill, Jesús) i menys botigues d’alimentació, desplaçats per les grans superfícies, on hi ha de tot, sí, però on no trobem la proximitat i la familiaritat d’aquells comerços tradicionals on els forners i els botiguers coneixen la clientela, i on anar pel pa no és només comprar el pa, sinó que és també la conversa i la confidència.

El forn del Baró de Petrés, del segle XV, que l’ajuntament d’aquesta vila ha adquirit és una mostra dels innombrables forns que han anat desapareixent al nostre país.

Tots sabem que el pa és un dels aliments bàsics de la dieta mediterrània, juntament amb l’arròs, la fruita, les verdures, els llegums o l’oli, i per això consumir-ne és molt important en la salut.

El pa era tan important, que a l’Alcúdia, quan jo era menut, hi havia vint forns per a una població d’uns 8.000 habitants: el de Filo al carrer Major; el de Juanito, al carrer de Sant Francesc; el d’Isabelín, a Pelegrí de Montagut; el de la Lusa; el de Pepica d’Arnandis, a Santa Bàrbara; el de Sòria i el de Vàquer a Pintor Vergara; el de la Cinta; el de la Pujola; el d’Ernestito, al carrer de Sant Andreu; el d’Aurora; el de Visita; la Molinera, al carrer Pintor Sorolla; el de Barba-roja; el de Pepico Pla, al carrer de Joan Baptista Osca; el de Miliet, germà d’Isabelín; el del Lus, a Poeta Millo, el d’Estarlich; el del Manoco i el de Pepe Torró. Per contra, hui, amb una població superior a la de fa 50 anys, d’aquells vint forns només en queden quatre: el de Filo, la Molinera, la Cinta i l’antic de Vàquer que ara porten els fills del Lus.

El forn de Filo és un forn tradicional i artesanal, amb 86 anys d’història, que ara porta Jesús Hernandis i que durant molts anys van dur els seus pares, els entranyables Pepe Hernandis i Filo Vallès, dues persones molt estimades i, no cal dir-ho, molt conegudes, a l’Alcúdia. El forn té una història llarga, ja que va ser el 1936 quan Joaquín Alapont i Alfonsa Hernandis, tiets de l’actual propietari, van comprar-lo a Emilio Boix.

És un dels més tradicionals i més valorats de l’Alcúdia, i no només pel pa, sinó també pel cacauet, els merengues, els pastissets de moniato, les mones o les coquetes de cacau. Està al costat d’on van viure els meus pares quan es van casar i molt a la vora també d’on viuen les meues germanes. Per això, el forn de Pepe i de Filo, abans, i de Jesús, ara, és el forn de casa. I és que l’amistat que les meues germanes i jo mateix tenim amb Jesús el pastissero, ve de l’amistat dels meus pares amb Pepe i Filo i que ara mantenim i conservem amb el fill.

El premi que el 2018 li van atorgar pel seu “pa roscà”, amb una de les 80 estreles als forns tradicionals, va ser un guardó que Jesús Hernandis va rebre ben merescudament per la qualitat del seu pa. Un premi (semblant a la fidelitat dels clients d’aquest forn) que és un reconeixement al treball ben fet, d’un forn que atén els seus nombrosos clients, amb un tracte amable i cordial que no trobem a les grans superfícies.

El pa que fa Jesús Hernandis i els treballadors que l’ajuden (Emili, Milena i Isabel) és un aliment que els alcudians apreciem i mengem amb delit. Per això aquest forn, un dels més antics de l’Alcúdia, és un orgull per al meu poble.

Dels vint forns que hi havia a l’Alcúdia els anys setanta i huitanta, afortunadament, el forn de Filo continua viu i actiu, oferint als alcudians uns productes, pa i dolços, de gran qualitat, valorats i apreciats per una clientela que va més enllà de la Ribera Alta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes