El ministeri d’Hisenda espanyol suspendrà el sostre de despesa enguany en un nou decret de mesures urgents i permetrà als ajuntaments gastar el seu superàvit. Ho ha confirmat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en declaracions a La Sexta. Amb aquest canvi, els ajuntaments podran gastar els superàvits dels exercicis de 2018 i 2019, que fins ara havien de ser acumulats. Des dels consistoris es demanava de poder gastar aquests diners, especialment davant l’intent del govern espanyol perquè els ajuntaments cediren els romanents a l’estat.

El nou decret que l’executiu impulsarà en les setmanes vinents preveu que els ens locals puguen utilitzar el superàvit del 2019 amb l’objectiu de finançar inversions, amb un impacte de 987 milions d’euros. A més, permetrà d’acabar l’any 2021 els projectes d’inversions financerament sostenibles iniciats el 2019 i que s’estiguen finançant amb superàvit del 2018. També permetrà d’utilitzar superàvit del 2019 per finançar despesa aquest any, sempre que es tanque aquest exercici amb equilibri pressupostari.

D’altra banda i amb caràcter ‘excepcional’, es permetrà a les diputacions de fer servir el superàvit de l’any passat per compensar la caiguda d’ingressos en els tributs especials. L’anunci arriba després que la setmana passada el congrés espanyol tombés el decret dels romanents dels ajuntaments.

L’executiu espanyol calcula que el nou decret tindrà un impacte de més de 3.000 milions d’euros i inclourà, segons el ministeri, les mesures més ‘urgents’ per als ajuntaments que es van pactar amb la Federación Española de Municipos y Provincias i que van generar més ‘consens’. En aquest sentit, suspendrà la regla de despesa per a enguany i prorrogarà l’ús del superàvit del 2019. També permetrà acabar l’any 2021 els projecte d’inversió començats el 2019 i finançats amb superàvit del 2018.

En una nota de premsa, l’executiu espanyol assegura que és ‘conscient’ del paper dels municipis per a abordar la reconstrucció econòmica i lamenta que ‘la solució aportada per a l’ús dels romanents no s’haja aprovat’. En aquest sentit, Hisenda remarca la seva ‘disposició’ per escoltar les propostes alternatives que facen les formacions polítiques.

D’altra banda, Hisenda també recollirà en el nou decret que les entitats locals amb risc financer puguen pagar els deutes amb l’Agència Tributària i la Seguretat Social amb recursos del Fons d’Ordenació. A més, es permetrà a aquests ajuntaments que cancel·len els deutes del Fons per al Finançament de Pagament a Proveïdors a través de préstecs bancaris.

Per a aquells que tinguen problemes de solvència, es preveu la possibilitat de consolidació del deute a curt termini en deute a llarg termini. Les diputacions podran formalitzar préstecs amb aquests ens locals i, a més, destinar el superàvit del 2019 a transferències corrents en favor dels municipis amb problemes.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.