El govern espanyol preveu d’implantar una planta d’energia solar flotant a l’embassament de Bellús

  • Un projecte de decret planifica al nostre país set instal·lacions d'un sistema de producció energètica que s'expandeix mundialment, no exempt de conflicte amb els sectors turístic i agropecuari

VilaWeb
Redacció
29.05.2022 - 02:00
Actualització: 02.06.2022 - 18:19

A partir d’uns quants estudis científics que argumenten que les plantes d’energia solar flotant podrien produir fins a la meitat de la demanda d’electricitat mundial actual. A partir d’ací, el govern espanyol, en el marc de les mesures per a reduir la factura energètica i la dependència del gas rus, ha presentat un projecte de decret que preveu d’implantar-ne unes quantes en embassaments, inclosos set del nostre país.

Una d’aquestes set, la més gran, seria la de l’embassament de Bellús, amb 64,2 hectàrees que ocuparien un 15% de la superfície del llac artificial.

Les altres se situarien a Oliana (l’Alt Urgell, riu Segre); a l’embassament de Guiamets (el Priorat, riera de Capçanes); al de Rialb (el Pallars Sobirà, riu Segre); Beniarrés (el Comtat, riu Serpis); l’embassament de Regajo (l’Alt Palància, riu Palància), i l’embassament de Forata (la Foia de Bunyol, riu Magre). Segons el govern espanyol, tots 7 tenen mala qualitat de les aigües, causada per l’eutrofització.

Entre els avantatges que destaquen els estudis, hi ha el fet que els embassaments generalment tenen una central hidroelèctrica, de manera que ja disposen de la infraestructura d’evacuació d’electricitat a la xarxa general i no ca fer-ne de noves per connectar-hi les plaques solars. També es considera avantatjós que són sistemes aquàtics antropitzats (no naturals), que generalment són degradats ambientalment.

Hi ha més avantatges, com ara una velocitat d’instal·lació més gran o no ocupar terreny dedicat a uns altres usos. Les plaques solars s’instal·len en estructures flotants que s’introdueixen fàcilment a l’aigua i es desplacen surant fins a la posició final.

Alemanya vol fer servir els llacs artificials fruit de les antigues mines de carbó per desplegar plantes solars flotants (fotografia: Baywa re)

Tot i això, davant d’aquests plans del govern espanyol, en algunes zones de l’estat espanyol s’articulen moviments d’oposició del sector turístic, que demanen moratòries pel temor a les possibles conseqüències negatives. Consideren que afectaria l’incipient turisme rural d’aquestes zones, desenvolupat al voltant de les activitats d’esbarjo aquàtic dins els embassaments i que té uns potencials impactes ambientals negatius.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any