‘El govern valencià sempre crea problemes on no n’hi ha’

  • «Hi ha ni sé quants diputats i diputades valencians al congrés espanyol, però sembla que només que n’hi haja un de sol»

Ximo Urenya
04.06.2020 - 18:08
Actualització: 04.06.2020 - 20:08
VilaWeb
El ministre José Luís Escrivá (Fotografia: EP)

Això mateix solen pensar els diferents gobiernos de Madrid de tots els colors, davant les protestes dels governs valencians, sobretot ara que són un tripartit amb el nom de Botànic. Diuen que no som de fiar a l’hora de fer comptes, perquè ens inventem, diuen, uns dèficits astronòmics de milers de milions d’euros que ens deuen des de fa desenes d’anys els successius gobiernos. Hi ha ni sé quants diputats i diputades valencians al congrés espanyol, però sembla que només que n’hi haja un de sol, el diputat de Compromís Baldoví, el que està sempre a punt de perdre les bones formes cada volta que el deixen parlar i que es nega a votar les alarmes de la covid-19 si el gobierno no es comprometa posar ordre en el deute històric amb els valencians que suposen els finançaments anuals injustos. I no res li contesten, i segueixen pensant que els valencians ens inventem problemes allà on no n’hi ha.

L’última falta de cortesia amb les comunitats autònomes en general l’ha tinguda el ministre José Luis Escrivá, de cognom valencià, però nascut a terres de ponent, d’on sabem quins mals vents solen vindre. El ministre ha menystingut la capacitat de gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) per part de les comunitats autònomes i ha decidit que només el País Basc i Navarra estaven ben preparats per a una, segurament, tan difícil tasca.

Des del Consell se li ha dit i repetit que correspon als valencians la gestió, perquè si no fóra així es podrien crear una sèrie de problemes de difícil solució. La vice-presidenta del Consell, Mónica Oltra va proposar al ministre una cosa tan simple com que l’IMV fóra co-gestionat pel Consell conjuntament amb la Renda Valenciana d’Inclusió ja existent a disposició dels valencians. Era lògica la cogestió exigida pel Consell de l’IMV, perquè són les comunitats les que tenen la competència de la gestió pròpia dels serveis socials i que aquesta funciona.

Esperem que el ministre Escrivá arribe a atendre les raons exposades pels valencians (ara diu que el 2021 ja ho veurem) i que ningú més del gobierno de Madrid ens torne a voler fer envermellir amb la cançoneta que creem problemes allà on no n’hi ha.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any