El jutge obre una altra peça amb Caturla i investiga comissions a canvi d’adjudicacions de Ciegsa

  • També hi inclou l'ex-president de la Diputació de València, Alfonso Rus

VilaWeb

Redacció / EP

23.02.2018 - 16:35
Actualització: 23.02.2018 - 17:35

El Jutjat d’Instrucció número 18 de València ha obert una nova peça separada en el cas Imelsa amb l’ex-president de la Diputació Alfonso Rus i l’ex-secretari d’Educació de la Generalitat i ex-regidor pel PP de Fontanars dels Alforins, Máximo Caturla, i investiga el pagament de comissions il·legals a canvi d’adjudicacions de l’empresa pública Ciegsa, dependent de la Conselleria d’Educació i encarregada de la construcció de les infraestructures educatives.

En concret, el jutge investiga l’adjudicació de contractes sense respectar els principis de ‘legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l’arbitrarietat’ amb la finalitat d’’afavorir contractualment determinades empreses en l’adjudicació d’obra pública a canvi de comissió o dàdiva’, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia Valencià.

En la resolució, afegeix que aquestes irregularitats en la contractació entre 2003 i 2007 podrien tenir una ‘finalitat de lucre que podria tenir l’origen o propòsit en el finançament d’un determinat partit polític o alternativa o conjuntament a això, en el propi lucre personal, ja confessat pel principal investigat en aquesta causa’, l’ex-gerent de l’empresa pública Imelsa, Marcos Benavent.

En aquesta peça separada tenen la condició d’investigats per suborn, prevaricació i malversació, Benavent, considerat el ‘recaptador’; Alfonso Rus; Máximo Caturla; quatre tècnics de Ciegsa i els responsables de mercantils adjudicatàries Cleop, BM3 i Dragados.

Quant als tècnics, el jutge investiga si pogueren haver col·laborat donant una cobertura d’aparent legalitat a decisions que establertes arbitràriament i per endavant, i si van justificar sobrecostos ‘sobre una base fictícia o mancats de veritable justificació’ per obtenir més finançament o compensar econòmicament les empreses que pagaven comissions amb el perjudici econòmic consegüent per a l’erari públic de la Generalitat.

L’instructor rebutja dirigir la investigació contra altres ex-alts càrrecs de l’Administració que apareixen esmentats en les converses intervingudes ja que ‘constitueixen referències indirectes genèriques i imprecises en un context conversacional de difícil interpretació’ i, per tant, ‘no justifiquen en aquest moment dirigir la investigació contra les ells’. Es tracta de l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps, i dels ex-vicepresidents Víctor Campos i Gerardo Camps.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem