El Mapa d’Infraestructures Escolars contempla millores a Aielo de Malferit, Albaida, Bocairent i Ontinyent

  • El president Ximo Puig i el conseller Vicent Marzà l'han presentat aquest dimarts

VilaWeb
Redacció
26.01.2016 - 16:12
Actualització: 26.01.2016 - 17:12

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han presentat el Mapa de les Infraestructures Escolars, que detalla la deficitària situació en què es troben les infraestructures escolars valencianes, la quantitat d’alumnat afectat i les propostes d’actuació al respecte del govern del Botànic. El president Puig ha dit que ‘és un pla ambiciós i que a més és la mostra de l’autoexigència del nostre govern per a executar tot el que hui s’ha plantejat’. I ha afegit: ‘És un objectiu irrenunciable per a nosaltres que l’educació valenciana siga de qualitat, adreçada en igualtat d’oportunitats a tots els xiquets, les xiquetes i els joves, per això, l’ensenyament en un pilar bàsic del nostre govern. Un pla que no mira res més que l’objectivitat i l’interés general de l’ensenyament valencià a tot el territori.’

Per la seva banda, el conseller Marzà ha dit que ‘la construcció de 124 centres educatius nous i les adequacions en 116 centres més per acabar amb el problema de centres parcialment en barracons no són promeses, són fets, i qualsevol persona podrà consultar les llistes organitzades i baremades amb rigor per ordre d’actuacions’.

Així mateix el conseller Marzà ha volgut destacar que ‘la deplorable situació en què estan moltes escoles i instituts públics valencians és conseqüència de la pèssima gestió de l’antic govern i la demostració de què no hi havia cap interés per cuidar i potenciar una educació valenciana pública i de qualitat’. I ha afegit: ‘És més, mentre es feia negoci amb els barracons via Ciegsa, milers de famílies i docents eren enganyats amb promeses incomplides sobre noves construccions i això és una vergonya a la qual ara li posem solució.’

Dels 1.391 centres educatius públics —1.004 escoles d’Infantil i Primària, 29 centres d’Educació especial i 358 IES— 703 necessiten d’algun tipus d’actuació en infraestructures, i això equival al 50% del centres i un total aproximat de 270.000 alumnes afectats.

De 2012 a juny de 2015 el govern anterior va construir 22 centres educatius nous. De juliol a desembre de 2015 l’actual administració educativa ha agilitzat tots els processos per a iniciar les obres de 7 centres educatius nous i ha marcat un full de ruta de la reconstrucció de les infraestructures escolars entre 2016 i 2019 que suposa l’eliminació total de barracons i la construcció de 124 escoles i instituts nous. Només en 2016 es preveu construir 31 centres nous.

Grans actuacions: 124 centres educatius de nova construcció
Al Mapa de les Infraestructures Escolars es detallen els criteris de prioritat d’actuació 2016-2019, on s’especifica el començament de les obres dels centres que estan íntegrament en barracons o en més del 50%, dels centres que cal fer nous per les lamentables condicions en què es troben pel pas del temps i els nous centres que cal construir perquè ho requerix el volum d’alumnat d’una població. En aquesta llista de grans actuacions la Generalitat té previst començar les obres de construcció de 124 escoles i instituts entre 2016 i 2019. En el cas de la Vall d’Albaida, es faran obres a l’escola Elies Tormo d’Albaida.

Des del govern del Botànic s’ha explicat que ‘durant els pròxims quatre anys tindrem unes comarques valencianes lliures de barracons i ens reafirmem en el nostre compromís de reconstruir el sistema educativa valencià amb infraestructures de qualitat, aules dignes i una gestió absolutament transparent, on qualsevol ciutadà podrà consultar l’ordre d’actuacions. Ara els diners van on han d’anar: a la inversió pel benestar de les valencianes i els valencians, que en aquest cas és una inversió pel nostre bé més preuat, l’alumnat, el nostre futur’.

El pressupost estimat per a la construcció de 124 centres nous és d’aproximadament 423 milions d’euros.

Actuacions en 116 centres parcialment en barracons
En l’actualitat hi ha 116 escoles i instituts que estan parcialment en mòduls provisionals. S’ha establert una prioritat d’actuació en aquells centres que compten amb tres o més mòduls i una altra prioritat d’actuació en centres que tenen fins a dos mòduls prefabricats. A la nostra comarca s’actuarà en l’IES l’Estació d’Ontinyent, l’escola Lluís Vives de Bocairent. i l’institut d’Aielo de Malferit.

En total durant el període 2016-2019 es realitzaran les 116 actuacions d’eliminació de barracons parcials, de les quals 52 són en centres que compten amb tres o més aules en barracons i 64 que compten amb fins a dos aules en mòduls prefabricats. El pressupost estimat per abordar aquestes actuacions és de 60 milions d’euros.

Altres actuacions
Es preveuen altres actuacions simultànies a la de nova construcció d’escoles i instituts, així com a les obres que es realitzaran en centres que estan parcialment en barracons.

Des del Departament d’Educació s’ha contemplat que ‘les reformes s’aniran fent a mesura que es tinguen suficients recursos per a dur-les a terme, ja que l’infrafinançament al qual estem abocats les valencianes i els valencians no permeten comptar amb els suficients recursos ara com ara per a assegurar que totes les reformes estaran fetes en un marge de quatre anys’.

Dins de les prioritats d’ordenació dels centres on cal emprendre reformes, Educació està treballant en coordinació amb els ajuntaments afectats. Són 463 centres que necessiten algun tipus de reforma o rehabilitació. Aquestes reformes són molt diverses i tenen una relació directa amb el manteniment de les infraestructures i les instal·lacions escolars. No suposen riscos en el funcionament diari del centre, però cal fer front per evitar situacions com les que s’ha trobat l’actual govern de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any